SM-veckan: Parallellslalom

Idrott och tävlingar
Datum: 2017-02-03 08:00

Plats: Bollebacken, Bolleberget

SM-veckan - avgörandets ögonblick
SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF) och värdstaden. Sveriges Television (SVT) är sändande bolag.

Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid genomföra svenska mästerskap i olika idrotter i en och samma stad. SM-veckan genomförs vanligtvis varje år, vinter respektive sommar, och ska genomföras på olika orter i Sverige.

SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund (SF) vilka representerar upp emot 250 olika idrotter (grenar). Genom SM-veckan vill vi få ett ökat intresset för svenska mästerskapen och samla större och mindre idrotter i ett gemensamt evenemang. Många människor ska kunna ta del av Sveriges bästa idrottsutövare på plats, i media och framför TV:n. SM-veckans ambition är att vara en idrottslig folkfest i värdstaden under en vecka.

Följ SM-veckan på SVT och SVT play. Du kan också följa SM-veckans alla aktiviteter på Facebook och Twitter. (@smveckan och #smveckan)

Så fungerar det
Parallellslalom är en av sex grenar som klassas som alpin skidsport. Parallellslalom påminner om vanlig slalom med skillnaden att tävlingsbacken består av två likadana banor som går parallellt med varandra. I ett heat kör två åkare samtidigt. I andra åket skiftar åkarna banor med varandra och startar med tidsskillnaden från första åket. Då är det först i mål som gäller. Åkarna ska på vägen ner ta sig mellan ett antal portar som är utplacerade i backen. Parallellslalom och slalom har kortast avstånd mellan portarna i jämförelse med de andra alpina grenarna.

Fakta
Den vänstra banan sett uppifrån består av röda- och den högra av blå pinnar som utgör portarna skidåkaren måste passera emellan. Banans första port ska vara 8–10 meter från starten. Båda skidspetsarna och fötterna måste passera genom porten för att det ska vara godkänt. En bana har 20–30 portar och höjdskillnaden mellan start och mål är 80–100 meter.

Håll koll på
Förra vintern hölls för första gången en världscuptävling i parallellslalom i Hammarbybacken i Stockholm. Då kom de svenska landslagsåkarna Frida Hansdotter från Norberg tvåa och Maria Pietilä-Holmner från Umeå trea. På herrsidan kom André Myhrer från Bergsjö tvåa.

Visste du att..
... parallellslalom är ett svenskt påfund. Nils Sköldmark från Edsbyn anordnade den första tävlingen i Edsbybacken 1948.
... 1:a maj-trofén i Funäsdalen räknas som en av de största tävlingarna med 900–1000 startande.

Läs mer:
skidor.com/alpint

Facebook - Ski Team Sweden Alpine
Instagram - @skiteamswedenalpine
Twitter - @AlpineTeamSwe

 

Adress
Bollevägen 177, 821 94 Bollnäs, Sweden

 

Karta


 

Alla datum


  • 2017-02-03 08:00