Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Publikgränsen ändras till max åtta personer i Gävleborgs län från och med den 24 november. Det blir följden av ett beslut från Länsstyrelsen Gävleborg.

– Läget är allvarligt. Vad vi gör de närmaste veckorna kommer att påverka vår framtid lång tid framöver, säger landshövding Per Bill.

I fredags beslutade regeringen att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Från den 1 november tillåter regeringen dock upp till och med 300 sittande deltagare vid kultur- och idrottsevenemang. Idag fattar samtliga länsstyrelser i landet beslut om lokala föreskrifter som begränsar antalet människor som får samlas även i dessa sammanhang till åtta.

– Åtta är den nya normen, det har regeringen varit tydlig med. Det här beslutet går i linje med det, säger landshövding Per Bill.

Beslutet är fattat i samråd med smittskyddsläkaren med syfte att motverka smittspridningen av covid-19.

– Att ta beslut om föreskrifter som begränsar större folksamlingar påverkar förenings- och näringsliv och är inget vi tycker är enkelt. Men just nu är människors liv och hälsa det viktigaste och då är det viktigt att vi gör vad vi kan för att begränsa smittspridningen, säger landshövding Per Bill.

Sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall är undantagna från förbudet, under förutsättning att antalet deltagare inte är fler än 20. Det tidigare undantaget för sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort.

Beslutet gäller tillsvidare. Utgångspunkten är dock att det ska gälla i högst fyra veckor och att det kommer att omprövas under tiden, det kan även komma att förlängas om utvecklingen av smittspridningen kräver det.

Ändrat publiktak till åtta personer efter beslut från länsstyrelsen - Länsstyrelsen Gävleborgs webbplats

Till sidan om Covid-19