Äntligen höstlov! Massor av roliga aktiviteter för barn och unga.

www.bollnas.se/lov
Vill du bli en fritidskompis? Skicka in din intresseanmälan idag!
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Smittan fortsätter att öka och ingen vändning är i sikte! Vi måste göra vårt yttersta för att begränsa våra fysiska kontakter och följa de nationella råden, nu och även under jul och nyår.

Även i Bollnäs ökar smittspridningen men inte lika alarmerande som i övriga kommuner. Vi hoppas och tror att det beror på att vi varit extra försiktiga och duktiga på att följa de aktuella råden. Nu gäller det att vi fortsätter vara uthålliga och hålla i. Det är allas skyldighet!

Ansvarsfullt julfirande
Julen närmar sig och vi går mot en tid då vi vanligtvis ökar vårt umgänge och träffar andra. I år är det tyvärr inte lämpligt och vi måste begränsa vårt umgänge till en mindre krets även vid julfirandet. Tänk efter en gång till när ni planerar helgerna!  

Coronasäker julklappshandel
I Bollnäs erbjuds flera smarta lösningar för att du ska kunna handla dina julklappar lokalt på ett coronasäkert sätt. Inför julhandeln stöttar Bollnäs kommun de lokala handlarna genom Bollnäsdraget för att kunna erbjuda fri hemkörning av varor inom Bollnäs kommun. Läs mer om det på bollnasdraget.se

Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbund

Kommunens arbete under pandemin
Vi följer utvecklingen av coronaviruset noggrant, samverkar med berörda myndigheter och följer myndigheternas råd och rekommendationer.

För att säkra kommunens funktioner och verksamheter arbetar både politiker och tjänstemän i en förhöjd beredskap, allt för att snabbt kunna ställa om och anpassa till rådande läge. Genom snabba förändringar i flera av våra verksamheter kan vi bidra till att minska smittspridningen.

 • Våra verksamheter ställer om för att bidra till en minskad smittspridning
  Lokala covid-anpassningar för kommunens verksamheter

 • Som arbetsgivare följer vi sjukfrånvaron noga och ser än så länge ingen högre sjukskrivning i våra verksamheter än förväntat med hänsyn till de skärpta försiktighetskraven.

 • Vård och omsorg
  Läget är under kontroll inom socialförvaltningens verksamheter. Vi har i dagsläget endast ett fåtal brukare med konstaterad covid-19 men ingen utbredd smittspridning. Det finns god tillgång på skyddsutrustning. Förberedelser och planering för den kommande vaccinationen inom kommunens äldreboenden pågår i dialog med regionala myndigheter.

 • Barn och grundskola
  Sjukfrånvaron bland elever och personal inom verksamheterna för barn och grundskola är något högre än vanligt, men det beror mest troligt på att våra strikta rekommendationer följs väl och att man stannar hemma för minsta symptom. Bland personalen finns ett fåtal som testat positiv för covid-19, men det finns ingen konstaterad allmän spridning. Respektive skola skickar ut viktig information till berörda genom sina upparbetade kontaktkanaler.

  Yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har konstaterad covid-19 rekommenderas att stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas att göra. Nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten

  Kapaciteten av egenprovtagningarna kommer att fördubblas i regionen, det innebär att även barn och unga under 18 år kan provtas igen.

 • Inspektioner på serveringsställen
  Inga rapporter om trängsel har kommit in under den senaste veckan. De inspektioner som genomförts har varit utan anmärkning. Här kan du göra en anmälan om trängsel på ett serveringsställe

 • Covid-anpassningar hos våra kommunala bolag med begränsad tillgänglighet: 
  – Bollnäs bostäder
  – Bollnäs energi
  – BORAB
  Julen kan innebära ett ökat behov av att slänga avfall och alltfler besöker BORAB. Det är viktigt att alla besökare tar ansvar, följer anvisningar och håller ordning vid återvinningscentralen. BORAB har just nu begränsad möjlighet att hjälpa till på anläggningen.

Information från Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg

Gävleborgs smittskyddsläkare rapporterar att det är fortsatt ett allvarligt läge och rekordstort tryck på vårdplatserna på främst Hudiksvalls sjukhus. Prognosen visar att antalet smittade beräknas öka ytterligare. I vården har man på grund av detta omprioriterat resurser och en del övrig vård får tyvärr pausas.

Vården vädjar till oss alla att göra vårt yttersta för att minska fysiska kontakter och följa de allmänna råden. Även unga och friska kan bli riktigt sjuka och behöva vård. Smittan sprider sig även explosionsartat på vissa av länets äldreboenden, både bland personal och boende.

Aktuell covid-statistik för länet hittar du på Region Gävleborgs webbplats

 • Utökad egenprovtagning för corona – barn och unga kan testas igen
  Idag, fredag 11 december börjar Region Gävleborg skicka coronaprover för analys utomlands för att på så sätt utöka egenprovtagningarna. Kapaciteten kommer att fördubblas, vilket innebär att även barn och ungdomar kan provtas igen.

  Utökad egenprovtagning för corona – barn och unga kan testas igen

 • Planerar för start av vaccinering i januari
  Vaccinationsplaneringen fortsätter enligt plan. Regionen planerar att starta vaccinationer i januari, så snart ett godkänt vaccin är på plats. Det kommer tas fram en plan för vilka som ska få vaccinet först, med prioriterat fokus på olika riskgrupper och de som arbetar inom vården. Det kommer att ta tid, men alla som vill kommer att få vaccination och det kommer inte att kosta något. Mer information om vaccination kommer löpande.

 • Vill du hjälpa vården?
  Just nu har Region Gävleborg behov av undersköterskor och sjuksköterskor som kan arbeta med covid-19-patienter och av biomedicinska analytiker med erfarenhet av arbete med PCR-teknik. Vill du göra en insats i vården?
  Läs mer här: Vill du hjälpa till – Region Gävleborg

Information som gäller i hela landet

 • Rekommendationer under kommande helger och högtider
  I veckan meddelade Regeringen och Folkhälsomyndigheten att det från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridningen av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i regionerna. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.

  Rekommendationer under kommande helger och högtider

 • Begränsa ditt umgänge till en mindre krets under storhelgerna
  Jul- och nyårshelgerna är vanligtvis en tid då vi ökar vårt umgänge och träffar många. I år är det tyvärr inte lämpligt. För att minska spridningen av covid-19 måste antalet kontakter mellan människor begränsas.

  Begränsa ditt umgänge till en mindre krets under storhelgerna 

 • Vaccin mot covid-19 först till dem som behöver skyddet mest
  Folkhälsomyndigheten preciserar nu rekommendationen om vilka grupper som i allra första hand bör erbjudas vaccin mot covid-19. Personer som bor på särskilda boenden för äldre hör till dem som bör ges förtur när de första doserna kommer.

  Vaccin mot covid-19 först till dem som behöver skyddet mest

 • Råd för en smittsäker jul – ”åtta är den nya normen”
  Begränsa resandet, undvik trängsel och fira jul och nyår i en mindre krets. Så lyder Folkhälsomyndighetens skärpta råd inför julhelgerna, som presenterades på en digital pressträff med statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tisdag den 8 december.

  Råd för en smittsäker jul – ”åtta är den nya normen”

 • Statistik från Folkhälsomyndigheten
  Statistik över antal fall av covid-19 i Sverige


En uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bo Wallbäcks

Nu kommer en av de stora familjehögtiderna där vi vanligtvis träffar våra nära och kära. Det fungerar inte i år. Coronaviruset struntar i det! Väg glädjen att få träffas just i år mot risken att någon blir allvarligt sjuk eller dör. För många som jobbar i vården kanske inte det valet ens finns.

Planera för ett smittsäkert firande. Det är ditt och mitt ansvar att strikt följa de nationella råden, nu och även under jul och nyår. Våra beteenden är helt avgörande för utvecklingen. Vi vet alla hur och vad vi ska göra och det är trots allt bara i år, det kommer många jular...

 • Handla julklappar lokalt, men handla coronasäkert och undvik trängsel!
 • Planera ditt jul- och nyårsfirande med en mindre krets personer.
 • Träffa så få människor du kan, bara de du bor tillsammans med.
 • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
 • Ta personligt ansvar och håll avstånd i skolan och på arbetet.
 • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covid-test.
 • Tvätta händerna ofta och noga.

Håll i och håll ut, tillsammans kan vi göra skillnad!


 

Viktiga länkar

Till sidan om Covid-19