Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Upplev våren i
Bollnäs kommun
Inget vaccin får gå
till spillo!
Prioriterade grupper erbjuds att
ställa sig i kö för eventuellt
överblivna vaccindoser.
Samlad information
om Covid-19
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Avdelningen Aspen på Lissgårdens förskola i Vallsta har under hösten och vintern vunnit flera tävlingar i Kartongmatchen som är en tävling för barn i förskolor och skolor som handlar om att barnen ska lära sig mer om återvinning. Tävlingen består av tre matcher där barnen på Aspen hittills vunnit pris i två och där den tredje matchen fortfarande pågår.

Innan tävlingarna startade fick alla deltagande förskolor en introduktionsuppgift där pedagogerna skulle ge barnen information om de tre djuren i WWFs naturvårdsprojekt: tigern, havssköldpaddan och isbjörnen. Då detta var i september i samband med valet ordnade förskollärarna på Aspen en omröstning för att barnen skulle få viss förståelse för demokrati. Alla barnen fick lägga varsin röst på ett av djuren, där varje röst motsvarade en krona som sedan skänktes till det djurets naturvårdsprojekt.

882FFE8B 1E91 49EB BA24 303BFADE428B
Valurnorna där barnen fick lägga varsin röst på antingen havssköldpaddan, isbjörnen eller tigern.

Den första matchen var uppdelad i två moment. Det första var att barnen skulle hjälpa till med återvinning av dryckeskartonger hemma. De fick då ett klistermärke för varje kartong. På förskolan redovisade personalen i procent hur mycket barngruppen återvunnit tillsammans. Det andra momentet gick ut på att avdelningen tillsammans skulle besöka en återvinningsstation. Vid besöket sjöng barnen Lissgårdens sång om återvinning till melodin ”blinka lilla stjärna” vilket ledde till ett förstapris med motiveringen: ”Lissgårdens förskola avdelningen Aspen får pris för sin förmåga att på ett lekfullt och kreativt sätt med sång engagera sig i återvinning.”

kartongmatchen
Barnen från avdelningen på Aspen vid återvinningsstationen utanför Tempo i Vallsta.

F244D0CC 2129 4876 AD91 3D02FCC0F7CE
Låttexten till Lissgårdens sång som ledde till ett förstapris.

I den andra matchen var uppdraget att göra en återvinningskampanj till baksidan på en mjölkförpackning. Barnen målade sina förslag och sedan valde förskollärarna att återuppta demokratiträningen och lät barnen rösta fram tre bidrag som de skickade in. En jury bestående av personer från Arla, Tetra Pak och Världsnaturfonden utsåg ett av deras bidrag som vinnare av andrapris.

CFFFAF6A A595 4F11 998D 3496D2399596
Bidraget som gav barnen ett andrapris i den andra matchen.

Den tredje och sista matchen avslutas 8 februari och går ut på att barnen ska sprida budskapet om hur viktigt det är med återvinning till så många som möjligt.

Marie Hallstensson som är förskollärare på avdelningen Aspen berättar att barnen har blivit riktiga mästare på hur och varför vi ska återvinna! Nu är besöken till återvinningsstationen utanför Tempo i Vallsta en del av vardagen dit avdelningen ofta går tillsammans.

Stort grattis säger vi till barnen och personalen på Lissgårdens förskola. Heja er!

Mer om Kartongmatchen
Kartongmatchen är en återvinningstävling som arrangeras av Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF. Tävlingen är till för förskole- och skolbarn i Sverige och Finland och årets upplaga har 9 177 deltagare.