Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!
Har du frågor om Covid-19?
Hitta företag och föreningar som erbjuder utökad service med anledning av covid-19!

Den 30 mars är det dags för Bollnäs, Sverige och världen att släcka ljuset under världens största klimatmanifestation Earth Hour. Under en timme klockan 20.30−21.30 visar vi och miljontals människor världen över sitt engagemang för klimatfrågan genom att släcka ljuset.

Bollnäs kommun deltar i Earth Hour och kommer att släcka ner Stadshuset under Earth Hour.

Årets tema för Earth Hour är #Connect2Earth – För att du och naturen hör ihop! Därför närvarar vi och Naturskyddsföreningen på en träff där du kan komma och prata biologisk mångfald, få tips om hur du bygger insektsholkar och prova gröna appar. Klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald är vår tids stora ödesfrågor och de är tätt sammankopplade.

Vi är just nu inne i ett sjätte massutdöende av arter. Sedan 1970 har mängden vilda ryggradsdjur minskat med hälften. Antalet insekter har minskat med 2,5 % per år de senaste 25-30 åren. Om inte utvecklingen stoppas riskerar alla insekter att försvinna inom 100 år. Ekosystemen påverkas starkt av klimatförändringar och de arter som inte kan hitta nya hem när deras livsmiljöer förändras kommer att försvinna.

Vi behöver hindra klimatförändringarna för att minska förlusten av biologisk mångfald och vi behöver biologisk mångfald för att klara av ett förändrat klimat.

Välkommen till Bollnäs bibliotek 30 mars kl. 12:00 – 14:00 för att få svar på frågan: Vad kan du själv göra för att skapa en mer hållbar värld? På plats finns förutom Bollnäs kommun och Naturskyddsföreningen också BORAB för att lära dig allt du behöver veta om återvinning.

Klimatsmart meny i skolorna
Under Earth Hour-veckan serveras klimatsmart mat innehållande mycket potatis och rotfrukter i de kommunala skolorna. Genom inköp av svenska råvaror och genom att servera fler vegetariska rätter och en ökad andel rotfrukter, som vi har tillgång till i stort sett hela året i Sverige, bidar vi till klimatet. Parallellt med temaveckan fortsätter arbetet med att minska matsvinnet i skolorna.

earth hour ewbb