Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!
Har du frågor om Covid-19?
Hitta företag och föreningar som erbjuder utökad service med anledning av covid-19!

På Bollnäs bibliotek pågår just nu utställningen Det Resande Demokratilabbet där du fysiskt kliver in i den värld ungdomar vistas i dagligen. En värld full av missledande information och starka krafter men även stora möjligheter.

- Det känns jätteroligt att få visa utställningen här i Bollnäs. Källkritik är viktigare idag än någonsin vilket dagens unga är väl medvetna om, men det är också dem som är framtiden. Att de kan göra självständiga bedömningar av allt de ser i sociala medier och på nätet är avgörande för det demokratiska samhället, säger Sofia Eliasson, bibliotekarie, Bollnäs bibliotek.

Projektet handlar om att ge ungdomar verktyg att identifiera vanligt förekommande berättartekniker som döljer antidemokratiska och våldsbejakande innehåll. Här får elever och unga vuxna en lekfull upplevelse samtidigt som deras förmåga till självständig och oberoende bedömning av olika källors trovärdighet och ideologiska utgångspunkt ökar.

Med detta i ryggen erbjuder biblioteket även en föreläsning särskilt riktad till unga av den hyllade inspiratören och entreprenören Felicia Margineanu. Hon kommer att föreläsa om sociala mediers möjligheter och ungas röster.

- Att Felicia kommer hit är också ett sätt för oss att satsa på unga och lyfta deras roll i samhället. Många unga upplever att de inte har makt att påverka och för att stärka engagemanget behövs unga inspiratörer, som Felicia, som visar att det går, berättar Sofia Eliasson, bibliotekarie, Bollnäs bibliotek.

Läs mer om utställningen