Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Följ med i projektet Sveriges bästa resecentrum i Bollnäs

Kjell Svensson, Hällbo fick tisdag 25 juli att ta emot två hedersmedaljer av Norges Försvarsattaché i Stockholm och överste Øystein Limoseth, för sin insats för Norge under den tyska ockupationen.

Kjell o Oystein

Ett stort antal släktingar, vänner, representanter för Bollnäs kommun hade samlats i Hällbo IFs klubbstuga på Stenvallen för att delta vid ceremonin där Kjell Svensson 97 år, fick Norges regerings minnesmedalj och Försvarsattachéns medalj samt ett stort tack för sin insats för Norge under andra världskriget, med fara för sitt eget liv.

Medaljer

I slutet av april 1941, när Kjell var 19 år, bestämde hans sig för att åka till Oslo för att se om han kunde göra något för norrmännen. Kjell kom att delta i kampen mot nazisterna i Norge. Kjells syster Britt var föreståndare för turisthotellet på Blåhammaren och Kjell blev då på nära håll engagerad i räddningsoperationer för norska flyktingar när han vistades i gränstrakterna vid Blåhammaren.

Kjell var en duktig skidåkare, god skytt och kunde sända meddelanden på Morse då han var signalist. Han hade tagit körkort för bil och buss innan han for till Norge och arbetade som busschaufför i Norge.

Magnus Bergwall har dokumenterat det Kjell berättat om en del av sina upplevelser i Norge under kriget. Uppgifterna har förmedlats till Norska försvaret och det ledde till att Kjell fick dessa utmärkelser.

Magnus Kristoffer mfl

Vid ceremonin deltog försvarsattaché Øystein Limoseth, adjutant Christoffer Killi från Norska ambassaden i Stockholm och från Bollnäs kommun deltog Kommunfullmäktiges ordförande Kristoffer Lindberg och Kommunalrådet Marie Centerwall.

Marie med bonaden