Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!
Har du frågor om Covid-19?
Hitta företag och föreningar som erbjuder utökad service med anledning av covid-19!

Kommunalråd Marie Centerwall och Oppositionsråd Anna-Lena Vestin nappade på X-trafiks prova på-kampanj och tar bussen i oktober. Läs vad de tycker om att åka kollektivt och låt dig inspireras!

X-trafik gnomför en kampanj genom att erbjuda kostnadsfria resor med kollektivtrafiken i en månad. Kommunalråd Marie Centerwall och Oppositionsråd Anna-Lena Vestin är två av dem som fick möjligheten att resa kollektivt under oktober månad.

Båda två reser från hållplatsen Löten utanför Kilafors. Dit har Marie två kilometer från ytterdörren och Anna-Lena, som bor i Tönsen, har 9 kilometer från hemmet till busshållplatsen (Anna-Lena har erkänt att hon tar bilen dit).

Varför sökte du till X-trafiks prova på-månad?
- Jag tycker att det är ett bra erbjudande som ger oss möjlighet att ”prova på” under månaden. Jag gör det för att bryta vanor och utmana mig själv, säger Marie Centerwall

- Jag blev tipsad av Marie att söka till X-trafiks kampanj. Eller lite rättare sagt, hon utmanade mig och jag kan sällan stå emot en utmaning. Jag måste erkänna att jag inte har så stor erfarenhet av kollektivtrafiken här i Gävleborg, jag flyttade hit för 15 år sedan från Huddinge och i Stockholms län är det ju konstigt om man inte åker kollektivt, säger Anna-Lena Vestin.

 marie buss intranät

Marie Centerwall i väntan på bussen.

Varför tycker du det är viktigt att resa kollektivt?
- Jag är en stor support av kollektivtrafiken och jag känner konstant en inre påtryckning att jag bör åka mer kollektivtrafik. Kollektivtrafiken är en superviktig samhällsfunktion som även är bra för miljön, säger Marie Centerwall

- Trots att jag sällan har rest kollektivt sedan jag flyttat hit, och utan att låta förmanande, så anser jag att en stor del av Bollnäs kommuns invånare skulle kunna låta bilen stå hemma och ta en buss eller ett tåg. Det minskar ju inte bara koldioxidutsläppen och partiklar från däcken, utan vi skulle ju också kunna få fram tätare turer på våra busslinjer och tåg ifall vi är fler som åker. Alla har inte en bil utan är beroende av kollektivtrafiken. Vem vet, skulle alla i min lilla by vilja åka kollektivt så kanske det en dag dyker upp en busshållplats här, säger Anna-Lena Vestin.

 anna lena buss intranät

Anna-Lena Vestin på bussen mot Inköp Gävleborg och Söderhamn.

 Vad tycker du hittills om att pendla med buss?
- Jag bor en bit utanför tätort, närmaste hållplats är två kilometer ifrån hemmet och bussarna passerar hyfsat, men inte varje timme. Eftersom jag har rätt oregelbundna arbetstider så krävs det mycket mer planering för att de dagliga ruinerna ska passa med buss- och tågturer. Om jag ska jämföra är det därför enklare att ta bilen – men att åka buss är för mig både avkopplande samtidigt som jag får möjlighet att arbeta och dessutom träffa människor som jag annars inte skulle träffa! säger Marie Centerwall

- Det är faktiskt väldigt smidigt, jag behöver till exempel inte leta parkering, säger Anna-Lena Vestin.