Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Påverka Bollnäs kommuns framtid,
svara på vår enkät!
Upplev sommaren
i Bollnäs kommun
Samlad information
om Covid-19
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Bollnäs kommun arrangerar ett alternativt, smittsäkert nationaldagsfirande. Tre utställningar på temat ”Tradition och högtid” kommer visas den 5 och 6 juni mellan klockan 11-16 på Fornhemmet i Arbrå, Kämpens hembygdsgård i Bollnäs och Lövlundsskolan i Kilafors. Firandet arrangeras tillsammans med hembygds- och hemslöjdsföreningarna i Arbrå, Bollnäs och Hanebo.

Arbrå Fornhem (foto)

Tradition och högtid
Utställningarna består av historiska föremål ur hembygdsföreningarnas stora samlingar, nyskapade konstverk av skolbarn på respektive ort samt slöjdade föremål enligt historisk tradition. Vid utställningarna kommer det även att visas ett inspelat nationaldagstal av Kristoffer Lindberg (S), kommunfullmäktiges ordförande.

– Vi belyser att våra traditioner är levande och formas av oss som utövar dem. Utställningarna kommer också utgöra ett samtal mellan generationer, de generationer som fanns före oss och de generationer som lever på den här platsen idag, säger Carl-Johan Freerks, intendent på Bollnäs konsthall som kommer hjälpa föreningarna att färdigställa utställningarna.

Vid sidan av utställningarna kommer besökarna erbjudas bland annat fika, levande musik och guidade turer på de olika hembygdsgårdarna.

– Vi tänker naturligtvis på att minimera trängsel och risk för smitta. Därför har vi generösa öppettider och kommer bara ta emot en begränsad mängd besökare åt gången i våra inomhusmiljöer, säger Emil Westberg, producent på Bollnäs kommun.

Högtidligt men småskaligt
För att minska risken för trängsel har Bollnäs kommun beslutat att ställa i ordning tre utställningar som är öppna i 10 timmar var. Man vill även uppmana till eget firande.

– Vi hoppas att vi i och med detta kan bidra med en del av den högtidliga stämning som hör nationaldagen till. Detta är inget storslaget evenemang men ett perfekt sätt att uppmärksamma nationaldagen efter att man hissat sin flagga och innan nationaldagsmiddagen, säger Kristoffer Lindberg, kommunfullmäktiges ordförande.

När: Lördag 5 och söndag 6 juni kl 11-16
Var: Arbrå Fornhem, Kämpens hembygdsgård i Bollnäs och Lövlundaskolan i Kilafors

Årets nationaldagsfirade möjliggörs genom ett samarbete mellan Bollnäs kommun, Arbrå Hembygds- och Fornminnesförening, Arbrå Hemslöjdsförening, Bollnäs sockens hembygdsförening, Bollnäs-Voxnadalens Hemslöjdsförening, Hanebo Hembygdsförening och elever på Arbrå skola, Granbergsskolan och Kilafors skola samt elever och lärare på Bollnäs Kulturskola.

Som grädde på moset
Som grädde på moset kommer vi att bjuda alla boende på Bollnäs kommuns serviceboenden på en nationaldagsbakelse. Självklart hissar vi flaggor runt om i Bollnäs kommun och publicerar Kristoffer Lindbergs nationaldagstal här på bollnas.se, Bollnäs kommuns Facebooksida och Youtubekanal på nationaldagen.

Kristoffer Lindbergs nationaldagstal