Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Med anledning av covid-19 analyserar koncernledningen kontinuerligt nuläget för att snabbt kunna ta nya ställningstaganden och beslut.

Först lite goda nyheter. Vi har alla tillsammans lyckats bra hittills att hindra smittspridning i Bollnäs kommun. Vården är fortfarande ansträngd men antalet inneliggande patienter för Covid har sjunkit. Det är för närvarande 17 i länet varav 1 i intensivvård. En sjunkande trend som vi alla ska bidra till att den fortsätter. Folkhälsomyndigheten uppskattar att 8 av 10 följer rekommendationerna. Det fattas dock fortfarande 2 av 10. Dessa finns enligt Folkhälsomyndigheten främst åldersgrupperna unga och unga vuxna. Vi behöver hjälpas åt att motivera även dessa att följa rekommendationerna.

 • Antalet smittade ökar men det beror främst på ökad provtagning. Den här veckan har mer än 1000 personer med symptom testats i länet, drygt 300 av dessa har visats sig ha Covid. Framförallt är det hos unga och unga vuxna som man ser en ökning. I den här åldersgruppen krävs sällan sjukhusvård men risken ökar att man sprider smittan vidare till riskgrupperna.

 • Läget är fortsatt stabilt och vi har ingen utbredd smitta i våra vård- och omsorgsverksamheter.
  Det råder dock fortsatt generellt besöksförbud på särskilda boenden samtidigt som det är stort tryck på verksamheterna om att brukare ska få träffa anhöriga.
  Riskbedömningar görs därför inför besök och utifrån den avgör man om det går att göra undantag från besöksförbudet.
  Det är mycket att tänka på runt säkerheten för våra äldre för att inte riskera smittspridning.

 • Vi har fortsatt ett gott samarbete med restauranger, caféer och barer som är måna om att göra rätt men vi som gäster behöver hjälpa till. Bidra inte själv till trängsel och risk för smittspridning.

 • Region Gävleborg erbjuder egenprovtagning av alla som har symptom. Man uppmanar dock den som har symptom att inte själva hämta provtagningsmaterial på apoteken. Det går att hämta på provtagningsstället på Aleris i Bollnäs eller så skickar man en anhörig till Apoteket. Har du symptom och vill testa dig finns instruktioner på www.1177.se


En vädjan från Bo Wallbäcks, tf. kommunchef

Jag uppmanar alla att fortsätta förhindra smittspridning genom att följa nedanstående enkla råd:

 • Ta personligt ansvar och håll avstånd när du rör dig på olika platser i samhället, badstränder, affärer, restauranger, caféer, barer mm
 • Stanna hemma om du är sjuk
 • Tvätta händerna ofta och noga
 • Begränsa dina fysiska kontakter
 • Besök inte äldre och särskilt inte våra äldreboenden om det inte kan ske säkert
 • Tänk särskilt på ovanstående vid resor

Hur vi beter oss, var och en, avgör om vi även i fortsättningen ska kunna hålla vårt samhälle öppet utan alltför besvärliga restriktioner och samtidigt kunna ge vårdpersonal möjlighet till en välbehövlig semester.

Håll i och håll ut!

Till sidan om Covid-19