Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Smittspridningen av covid-19 i vårt län är enligt smittskyddsläkaren överraskande låg. Det är fortfarande få patienter med covid-19 inlagda på länets sjukhus, varav ingen patient inlagd på IVA. Även denna vecka finns ingen covid-19-patient inlagd på Bollnäs sjukhus.

Allt fler i länet upplever symptom och testar sig för covid-19, men antalet smittade är ungefär som tidigare. Det betyder att de flesta med symptom har vanliga höstförkylningar. Det är dock fortsatt viktigt att du som upplever symptom stannar hemma och att du testar dig!

Region Gävleborg har erbjudit antikroppstester sedan 1 september och sedan dess har ungefär 4000 personer valt att testa sig, av dessa är det cirka 15 % som har antikroppar. Vi vet dock att en person kan vara immun utan att uppvisa antikroppar.

Läget i länet och Sverige är fantastisk om vi jämför med övriga världen. Det tack vare att vi tillsammans varit duktiga och följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är vårt beteende som avgör hur det blir med smittspridningen framöver. Om vi fortsätter hålla i och hålla ut har vi stor chans att hålla sjukdomen på samma låga nivå och därmed ett öppet och fungerande samhälle!

Med anledning av covid-19 analyserar koncernledningen kontinuerligt nuläget för att snabbt kunna ta nya ställningstaganden och beslut.

 • Det har inte skett någon ytterligare smittspridning på den förskola vi berättade om i förra veckans lägesrapport. Det är fortfarande endast en person i personalen med bekräftad smitta av covid-19. Det är fortsatt flera barn och personal sjuka på den aktuella förskolan, men de har inte testats positivt för covid-19. Utan liksom på flera andra av våra förskolor är det höstförkylningar som härjar bland både barn och personal.

 • Läget i våra vård- och omsorgsverksamheter är fortsatt stabilt. Besöksförbudet gäller för närvarande till sista september men vi fortsätter förbereda för att kunna erbjuda besök inomhus utan att riskera smittspridning på våra äldreboenden. Socialstyrelsen ska i början på nästa vecka komma med besked om hur det blir med besöksförbudet framöver.

 • Vi har under veckan gjort trängselkontroller på ett antal lunchställen. Efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer var generellt god men i något fall har näringsidkarna behövt vidta mindre åtgärder för att minska trängseln i lokalen.

 • I samband med att uteserveringarna stänger finns det risk för ökad trängsel på restauranger, caféer och barer. Tänk på att ta eget ansvar för att hålla avstånd!

 • Länsstyrelsen rapporterar om trängsel på vissa tåg- och bussturer i länet samt i butiker. Kom ihåg att om du tillhör en riskgrupp erbjuder vi hjälp att handla dagligvaror och apoteksvaror så att du inte behöver besöka livsmedelsbutiker och apotek om du inte vill.

 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn i förskoleklass och uppåt ska testas om de har symptom som kan tyda på covid-19. Det för att snabbare kunna återgå till skolan om de har ett negativt provsvar och deras allmäntillstånd i övrigt tillåter det. I Region Gävleborg kan barn från ett år och uppåt testas om föräldrarna vill det.

 • Folkhälsomyndigheten räknar med att säsongsinfluensan kommer samtidigt som covid-19. För att inte riskera att insjunkna av båda sjukdomarna samtidigt är det därför viktigt att personer i riskgrupper vaccinerar sig mot säsongsinfluensa.. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten en prioritering av riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal för influensavaccin.
 • Region Gävleborg erbjuder antikroppstester. Du som vill testa dig kan boka tid via www.1177.se eller via telefonnummer 026-15 03 00. Antikroppstestet kostar 200 kr.

 • Region Gävleborg erbjuder egenprovtagning av covid-19 för alla som har symptom. Har du symptom och vill testa dig finns instruktioner på www.1177.se

 • Du som testat dig hittar ditt provsvar på www.1177.se. Om du har svårt att hitta ditt provsvar kan du ringa Region Gävleborg på telefonnummer 026-15 03 00

En vädjan från Bo Wallbäcks, biträdande kommunchef
– Tänk särskilt på att fortsätta vara noga med att tvätta händerna och använda handsprit när det erbjuds i butiker och andra allmänna ytor. Covid-19 smittar via slemhinnorna så det är inte förrän du petar dig i ögat, näsan eller munnen som du blir smittad. Du kan alltså minska risken för att bli sjuk genom att tvätta händerna ofta och noggrant. Dessutom sprider du inte smittan vidare.

Jag fortsätter att tjata om det som är mest effektivt för att förhindra smittspridning. Följ dessa enkla råd:

 • Ta personligt ansvar och håll avstånd när du rör dig på alla olika platser i samhället som skola och arbete, kollektivtrafik, affärer, restauranger, caféer och barer.
 • Stanna hemma om du är sjuk.
 • Tvätta händerna ofta och noga.
 • Begränsa dina fysiska kontakter.
 • Besök inte äldre och särskilt inte våra äldreboenden om det inte kan ske säkert.

Håll i och håll ut!

Till sidan om Covid-19