Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Gävleborg och Bollnäs har fortfarande ett gynnsamt läge gällande smittspridningen om vi jämför med många länder i Europa och i världen. Det beror sannolikt på att varit duktiga på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Liksom förra veckan är det allt fler som upplever symptom och testar sig för covid-19, det är bra men det har också lett till att det tar lite längre tid innan provsvaret kommer, som normalt ska vara inom 48 timmar. Region Gävleborg arbetar för att snabba på svarstiden. Trots att fler testas är andelen positiva provsvar fortfarande drygt en procent, vilket tyder på att det är vanliga höstförkylningar som är förklaringen till att fler upplever symptom. Fortfarande gäller dock att om du upplever symptom är det viktigt att du stannar hemma och att du testar dig!

För närvarande är det en person inlagd på länets sjukhus med anledning av covid-19.

Med anledning av covid-19 analyserar koncernledningen kontinuerligt nuläget för att snabbt kunna ta nya ställningstaganden och beslut.

 • Smittläget i våra vård- och omsorgsverksamheter är fortsatt lågt och stabilt. Efter regeringens beslut att häva besöksförbud på äldreboenden från 1 oktober förbereder vi för att besöken ska kunna genomföras utan att det blir ökad smittspridning på våra äldreboenden. Vi inväntar även rekommendationer från Socialstyrelsen och smittskyddsexperter.

 •  I våra förskolor och skolor är det många barn och elever som är förkylda. Även en stor andel av personalen är förkylda vilket innebär att vi har ett stort antal vikarier ute i verksamheterna.

 •  Förra veckan gjorde vi trängselkontroller på restauranger under lunchtid med ett gott resultat överlag. Ett serveringsställe följs upp med anledning av planering och möblering i restaurangen. En anmälan om trängsel har kommit in denna vecka gällande möblering på ett annat serveringsställe och där förs i nuläget en dialog med näringsidkaren.

 • Igår träffade länets kommuner, Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg en gemensam överenskommelse om en fortsatt inriktning av arbetet med den pågående pandemin. Det fortsatta arbetet handlar bland annat om att länets aktörer ska kunna hantera en ojämn smittspridning och kunna stötta varandra i händelse av lokala eller regionala utbrott.
 • Region Gävleborg erbjuder antikroppstester. Du som vill testa dig kan boka tid via www.1177.se eller via telefonnummer 026-15 03 00. Antikroppstestet kostar 200 kr.

 • Region Gävleborg erbjuder egenprovtagning av covid-19 för alla som har symptom. Har du symptom och vill testa dig finns instruktioner på www.1177.se

 • Du som testat dig hittar ditt provsvar på www.1177.se. Om du har svårt att hitta ditt provsvar kan du ringa Region Gävleborg på telefonnummer 026-15 03 00

En vädjan från Bo Wallbäcks, biträdande kommunchef
– Fortsätt hålla avståndet i offentliga miljöer, exempelvis i butiker och i kollektivtrafiken. Undvik resande som är inte är nödvändigt under rusningstider så ger vi plats åt de som är tvingas resa för att komma till jobbet eller skolan med mera.

Jag fortsätter att tjata om det som är mest effektivt för att förhindra smittspridning. Följ dessa enkla råd:

 • Ta personligt ansvar och håll avstånd när du rör dig på alla olika platser i samhället som skola och arbete, kollektivtrafik, affärer, restauranger, caféer och barer.
 • Stanna hemma om du är sjuk.
 • Tvätta händerna ofta och noga.
 • Begränsa dina fysiska kontakter.
 • Besök inte äldre och särskilt inte våra äldreboenden om det inte kan ske säkert.

Håll i och håll ut!

Till sidan om Covid-19