Skärpta allmänna råd i Gävleborg för att minska smittspridningen av covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Har du frågor om Covid-19? Nu gäller skärpta allmänna råd i Gävleborg!
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!
Hitta företag och föreningar som erbjuder utökad service med anledning av covid-19!

Vi är måna om att ha kompetent personal i äldreomsorgen. Därför studerar just nu 19 av våra medarbetare, som saknar omvårdnadsutbildning, till undersköterska på betald arbetstid via CFL i Bollnäs.

Utbildningen till undersköterska sträcker sig över tre terminer. Under utbildningen studerar medarbetarna på halvtid och arbetar på sina ordinarie arbeten i äldreomsorgen på halvtid.

Tre av våra medarbetare; Johan, Ayham och Anna har valt att studera till undersköterska på betald arbetstid.

Från vänster Johan, Ayham och Anna

Johan Wikström har arbetat i fem år på hemtjänsten i Arbrå och tycker om sitt jobb eftersom det är varierande och han får möta många olika människor och hjälpa dem:

– Jag tycker det är bra på så sätt att vi får bra med tid för att klara av både skola och studier. Vi får tid både i skolan och tid att plugga hemma, säger Johan.

Ayham Ghazoghli tycker att det går bra att studera samtidigt som han arbetar:

– Det är kul att studera och jobba samtidigt för jag känner att jag förstår bättre varför vi gör som vi gör, säger Ayham.

Anna Hedblom uppskattar kombinationen av att hjälpa andra och ha ett självständigt jobb vilket gör att Anna fortfarande efter sju år vill fortsätta att arbeta inom hemtjänsten. Den här möjligheten att få utbildningen på betald arbetstid gör att hon både har hög motivation samt känner sig uppskattad.

– Det är en bra kombination att jobba och plugga samtidigt. Jag känner mig inte stressad och får möjlighet till plugg och reflektion så att man även kan satsa mot högre betyg, säger Anna.

En positiv effekt som alla tre är överens om är att de upplever sig ha mer energi och känner sig mer motiverad i jobbet. De känner också att de reflekterar mer över hur de arbetar och känner att utbildningen ger mycket, både kunskap och arbetsglädje.

Svenska staten finansierar satsningen
Det är Svenska staten som finansierar utbildningen genom satsningen Äldreomsorgslyftet, som syftar till att stärka kompetensen inom kommunalt finansierad vård och omsorg. Tack vare Äldreomsorgslyftet ges personalen möjlighet att genomgå utbildning till undersköterska eller vårdbiträde. Inom Bollnäs kommun har vi valt att medarbetarna ska utbildas till undersköterskor.

- Att vara undersköterska är den formella kompetensen som vi anser att vår omvårdnadspersonal i äldreomsorgen behöver. För oss är det viktigt att höja statusen i yrket och inte tumma på kompetensen, säger Eva Lahenkorva, chef för äldreomsorgen i Bollnäs kommun.

Läs mer om äldreomsorgslyftet

Dela på Facebook