Äntligen höstlov! Massor av roliga aktiviteter för barn och unga.

www.bollnas.se/lov
Vill du bli en fritidskompis? Skicka in din intresseanmälan idag!
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Den 21 januari meddelade Regeringen och Folkhälsomyndigheten att man förlänger de allmänna skärpta råden fram till 7 februari. Samtidigt öppnar man upp för barn och ungdomar födda efter 2005 samt för både högstadie- och gymnasieelever. Varje kommun och verksamhet kan med hänsyn till gällande försiktighetskrav lösa detta utifrån de lokala förutsättningarna.

Smittspridningen av coronaviruset minskar både i Gävleborg och Bollnäs kommun, mycket glädjande. För två veckor sedan var mer än var femte testad positiv, nu börjar vi närma oss var tionde. På länets sjukhus är det just nu betydligt färre inneliggande patienter. En positiv utveckling som vi ska fortsätta att främja. Tittar vi ut i Europa ser vi hur oerhört fort det går åt fel håll. Det är därför fortfarande viktigt att vi nu håller i och håller ut.

Den nya covid-19-lagen som träde i kraft den 10 januari minskar antalet parallella rekommendationer i hela landet. Det är lagen och rekommendationerna som tillsammans med läget i den lokala smittspridningen styr vilka beslut som behöver tas.

Tack för att du fortsätter följa rekommendationerna!

Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbund

Allmän frånvaro

 • Sjukfrånvaron håller sig på en stabil men relativt hög nivå främst vård- och omsorgsverksamheterna. Läget där är fortfarande ansträngt men stabilt samtidigt som vi jobbar med att lösgöra personal från andra förvaltningar för att kunna avlasta. Det har varit tufft under en längre tid.

Barn och utbildning

 • Från och med den 25 januari går Kilafors skola tillbaka till närundervisning medan Alirskolan och Arbråskolan på grund av sin storlek kommer ha en blandad studieform för att säkerställa säker återgång för elever och lärare. Detsamma gäller friskolan Lust och Lära.
 • Regeringen och Folkhälsomyndigheten justerar rekommendation om fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan, och önskar att gymnasiet gradvis återgår till undervisning på plats i skolornas lokaler.
 • Gymnasiet och gymnasiesärskolan samt Hälsingegymnasiet kommer gradvis återgå till närundervisning med blandad studieform för att säkerställa säker återgång för elever och lärare.

  Läs mer: Hälsinglands utbildningsförbund

Vård och omsorg

 • Inom våra verksamheter för vård och omsorg är läget ansträngt men under kontroll.
 • Under veckan påbörjades vaccineringen av dos 2 på våra särskilda boenden.
 • Vaccinering av covid-19 fortsätter och omfattar fortfarande personer inom prioritetsgrupp 1, dvs:
  - personer som har hemtjänst eller hemsjukvård
  - person som bor tillsammans med en person som har hemtjänst eller hemsjukvård
  - personal inom kommunal vård och äldreomsorg.

  Trycket har varit hårt på de bokningstider som släppts. Det är viktigt att känna till att det är tillgången på vaccin som styr hur många platser och hur många tider som är tillgängliga för bokning.

  Läs mer: Om vaccinering och tidsbokning

 

Fritidsanläggningar, föreningsliv & bibliotek

 • Regeringens och Folkhälsomyndigheten förlänger de skärpta restriktionerna om att stänga icke-nödvändig verksamhet till och med den 7 februari. Undantaget är barn och unga födda 2005 och senare som åter kommer att ges möjlighet till träning och aktiviteter både utomhus som inomhus, dock med hänsyn till pandemilagens försiktighetskrav.

  Läs mer: Sporthallen.nu
 • Biblioteket i Bollnäs kommer från och med 26/1 utöka öppettiden till 10:00-18:00, dock med fortsatta begränsningar i antalet besökare samtidigt.


  Läs mer: Lokala covidanpassningar för kommunens verksamheter


Övrigt

Covid-information från våra kommunala bolag och förbundEn uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Äntligen har det vänt, men det är långt ifrån över. Det går otroligt snabbt åt fel håll om vi slappnar av. Vaccinationerna rullar på, fortfarande långsamt men vartefter vaccintillgången ökar kommer fler att få sina vaccinationer och därmed effekten i smittspridningen. Det är därför viktigt att vi fortsätter följa de allmänna råden och skyddar dig själv och andra från att bli smittade.

 • Träffa bara de du vanligtvis umgås med.
 • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
 • Ta personligt ansvar och håll avstånd – alltid!
 • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provtagningskapaciteten är god
 • Tvätta händerna ofta och noga.

Håll i, håll ut och håll avstånd – tillsammans kan vi göra skillnad!Information från Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg

Smittan är fortfarande för hög i Gävleborgs län och sjukvården är hårt belastade. Mycket annan vård har fått stå tillbaka som behöver tas igen. Avlasta 1177 Vårdguiden på telefon genom att söka svar på dina frågor på webben

Här nedanför länkar vi till covid-nyheter från Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg.Information som gäller i hela landet

Skärpta nationella allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 råder fortfarande. Här nedanför länkar vi till nyheter som gäller för hela landet.

Till sidan om Covid-19