Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Smittspridningen har ökat för femte veckan i rad i länet, 15 % av testade prover är nu positiva mot 11% för en månad sedan. Risken för större regionala utbrott är hög och det är en snabbt ökad samhällsspridning av den brittiska varianten, som är mer smittsam. Risken för en tredje smittvåg är stor.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade därför igår att fortsatta restriktioner och rekommendationer förlängs och att ytterligare restriktioner planeras.

Trycket på vaccinering är fortsatt högt, tyvärr är det bristen på vaccinleveranser som gör att kapaciteten inte kan växla upp snabbare. Lokaler och personal finns, vi behöver ha tålamod. Det är fortsatt många som ringer till telefonbokningen och väntetiderna har blivit långa. Regionen har utökat möjligheterna för inloggning och bokning via webbplatsen 1177 till att innefatta fler e-legitimationsvarianter. Om du har en äldre anhöriga uppmanar vi dig att försöka hjälpa hen till att boka online för att avlasta telefonlinjen. 

Kommunen öppnade i måndags upp en egen telefonlinje dit personer inom vaccinations fas 1 kan ringa för att ställa sig i en kölista för eventuellt överblivna vaccindoser. Förutsättningen är att man kan inställa sig på kort varsel. Detta för att inga doser ska behöver kasseras. Det har hittills varit mycket uppskattat och vi har kunnat ”rädda” doser genom att snabbt ringa in personer för vaccination. Telefonnumret är 0278-25550.

Region Gävleborgs smittskyddsläkare meddelande även att regionala rekommendationer kan komma att införas under nästa vecka.

Vi kan gemensamt hejda en tredje våg genom att vi alla tar vårt ansvar, att alltid:

 • stanna hemma om du är sjuk,
 • tvätta händerna ofta och noggrant,
 • bara umgås med personer som du bor med eller några få vänner och närstående,
 • hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel,
 • arbeta hemifrån där det är möjligt,
 • resa, idrotta och utöva annan fritidsaktivitet på ett sätt som minimerar risken för smitta.

Tänk på att näringsställen som besöks av många sportlovsfirare på väg till fjällen främst under de kommande helgerna periodvis kan ha många besökare. Bidra inte onödigtvis till ökad trängsel.

 

Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbund


En uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Situationen har de senaste 5 veckorna succesivt försämrats. Vi har gått från 11% positiva prover till 15% den här veckan. Vi står på gränsen till en tredje våg. Det går som vi vet otroligt snabbt åt fel håll om vi slappnar av. Det muterade viruset ökar mycket snabbt i Sverige. Vaccinationerna börjar ge effekt där man hunnit vaccinera vilket tydligt märks på särskilda boenden. Det går fortfarande långsamt med vaccintillgången ökar succesivt. Vi kan snart se fram mot att alla kommer att erbjudas vaccin.

Men till dess är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att:

 • Träffa bara de du vanligtvis umgås med.
 • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
 • Ta personligt ansvar och håll avstånd – alltid!
 • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provtagningskapaciteten är god
 • Tvätta händerna ofta och noga.

Håll i, håll ut och håll avstånd – tillsammans gör vi skillnad!