Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Upplev våren i
Bollnäs kommun
Inget vaccin får gå
till spillo!
Prioriterade grupper erbjuds att
ställa sig i kö för eventuellt
överblivna vaccindoser.
Samlad information
om Covid-19
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade i veckan att nya skärpta nationella råd införs från och med 1 mars i ett försök att hindra en tredje våg.

 Rådet till idrottsföreningar har sedan tidigare varit att avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med vissa undantag för exempelvis barnidrott och elitidrott.

Nu skärps det efter att ökad smittspridning i samhället har konstaterats.

Folkhälsomyndigheten kommer ta bort skrivningen om att enstaka matcher kan tillåtas för barn och unga, och för en dialog med Riksidrottsförbundet om övrig tävlingsverksamhet. Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer alltså att tillåtas. Träningar för barn och unga bör fortgå under förutsättningarna att övriga föreskrifter och allmänna råd kan efterföljas.

Fritidschef Anna Hammarström har förståelse för att de många vändningarna inneburit många förändringar för verksamheter och planering:

 ”Den senaste tiden har inneburit många förändringar för föreningslivet, och jag tycker att många föreningar har gjort det bästa av situationen och hållit engagemanget uppe. Det vi inte får glömma i sammanhanget är att alla restriktioner och åtgärder görs på grund av pandemiläget både lokalt och i hela landet. Det är lätt att tappa modet men jag tycker också att vi nu börjat lära oss och förstå att besluten gällande restriktionerna baseras på hur smittläget ser ut i samhället. Det enda vi kan göra för att förändra situationen är att hjälpas åt”

Smittspridningen har de senaste veckorna ökat i regionen. Vecka 7 var nästan 14% av proverna positiva och nästan hälften av dessa är den brittiska mutationen som är mer smittsam.

”Vi måste förstå att läget är allvarligt och vi får vara glada att vi kan träna och hålla igång våra barn och ungdomar. Hittills har vi inte drabbats så hårt att vi behövt stänga ned helt. Föreningarna i Bollnäs gör ett fantastiskt jobb med våra unga just nu. Det våra tränare, ledare och föräldrar gör nu är viktigt för att barn och ungdomar ska behålla motivationen och glädjen i idrotten nu när bland annat tävlingsmomenten saknas. Vi får inte glömma att idrotten står för så mycket mer: social gemenskap, att träffa kompisar och ha ett sammanhang att gå till. Jag vet att många föreningar lägger extra fokus på de värdena, och använder sina kunskaper om träning på ett bredare sätt”  

Sportlovsveckorna har dragit igång runt om i Sverige och oron för vårt beteende under lovet är också en parameter som uppmärksammats medialt. Det är inte bara vad som händer i fjällvärlden som kommer att påverka smittläget efter sportlovsveckorna. Anna Hammarström manar till försiktighet:

”Under kommande veckor och sportlovet i Bollnäs vill jag påminna alla om att tänka lite extra på hur man faktiskt kan idrotta och sporta utomhus. Tänk utanför boxen och hitta sätt att aktivera barn och ungdomar ute i friska luften!”