Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Upplev sommaren
i Bollnäs kommun
Påverka Bollnäs kommuns framtid,
svara på vår enkät!
Ställ dig i kö
för restvaccin!
Inget vaccin får gå
till spillo!
Samlad information
om Covid-19
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Det har framkommit att det pågår en poängjakt bland studenter i Bollnäs med en hel del kränkande inslag. Bollnäs kommun och Hälsinglands utbildningsförbund (HUFB) tar starkt avstånd från detta. Vi vädjar till vuxna i ungdomarnas närhet att prata om grupptryck, kränkningar och vad det kan få för långvariga konsekvenser för den enskilde.

Poängjakten är en tävling mellan klasser som går ut på att få mest poäng. Ju svårare uppdrag lagmedlemmarna utför desto mer poäng får laget/klassen. Uppdragen kan exempelvis vara att man ska betala maten till den som handlar efter en själv i Max/McDonalds drive in, raka av sig håret, springa upp för branten på Bolleberget men också att äta hästskit, tatuera in en vodkaflaska, blåsa minst 2,0 i promille, utföra sexuella handlingar offentligt och kissa på sig.

– Självklart tar vi avstånd från alla aktiviteter så som poängjakt och andra aktiviteter som inte står i samklang med den värdegrund som finns i skollag och läroplan för de frivilliga skolformerna. Jag förstår att studenterna vill fira och göra det här som en kul grej tillsammans innan de skiljs åt, men flera av uppdragen är både kränkande och förnedrande. Många av uppdragen filmas och det kan innebära fortsatta kränkningar lång tid framöver. Jag vill vädja till studenterna att ta det lugnt. Det finns en morgondag också. Ställ inte till det för er själva när ni står på tröskeln ut till vuxenlivet, säger Thomas Winqvist på HUFB.

Bo Wallbäcks, biträdande kommunchef är också bekymrad:

– Grupptrycket att utföra uppdragen blir enorma och jag uppmanar studenterna att verkligen rannsaka vilka uppdrag som ni tar er an. Jag vill särskilt vända mig till dig/er som sätter samman aktiviteterna och ”organiserar” dom, tänk ett varv på konsekvenserna innan! Kränkningar, sexism och handlingar som dessutom kan riskera att smittspridningen återigen ökar är inget som är önskvärt, säger Bo Wallbäcks.

Under kommande läsår kommer HUFB i samarbete med de privata gymnasieskolorna och tillsammans med eleverna att aktivt arbeta med att få bort denna typ av aktiviteter i samband med avlutningar i gymnasieskolan och för att finna bra former för såväl skolstart som avslutning.