Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Smittspridningen i länet fortsätter nedåt, den uppgång vi såg förra veckan i Bollnäs kommun har nu vänt ner och vi är glädjande på låga nivåer igen. Av 3600 prover har endast knappt 60 varit positiva. Idag har våra sjukhus ingen inlagd patient på grund av Covid!

En ny virusvariant så kallad ”Delta”, som först upptäcktes i Indien, har dock kommit in i Sverige vilket oroar. Varianten ses som mer smittsam. Alla tester som tas screenas nu för den för att tidigt kunna upptäcka spridning och stoppa smittkedjor. Än så länge har vi inget fall i Gävleborgs län. Preliminära analyser visar att vaccinationsskyddet efter en dos är något lägre mot deltavarianten men två doser vaccin ger ett gott skydd. Det är trots det gynnsamma läget vårt personliga ansvar att se till att smittspridningen inte tar fart igen.

Vaccinationstakten har under våren varit hög och just nu kan alla personer över 30 år, samt personer som är 18 år i riskgrupp boka tid. I Gävleborg är 63% av alla över 18 år nu vaccinerade med minst en dos, det är mer än i riket. Tyvärr kommer Sverige få lägre leveranser av vaccin de kommande veckorna vilket påverkar vaccinationstakten. Regionens ambition var att kunna släppa på resterande åldersgrupper innan midsommar men med lägre leverans av vaccin får 18-plussarna vänta lite till.  

Allmänna råd om allas ansvar förlängs
Folkhälsomyndigheten meddelade i veckan att de allmänna råden förlängs till 30 september. Det betyder att vi fortsatt har ett personligt ansvar att minska smittspridningen genom att:

 • Stanna hemma vid symtom
 • Tvätta händerna ofta och noga
 • Begränsa nya kontakter
 • Hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel
 • Arbeta hemifrån så ofta det är möjligt
 • Resa på ett sätt som minimerar risken för smitta

Nu börjar semestertider för många, planera din semester så att du kan fortsätta följa rekommendationerna ovan, tack för att du håller i!

Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbundEn uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Nu är det ljust på himlen men det finns oroande moln i horisonten. Deltavarianten kryper närmare samtidigt som många fortfarande är ovaccinerade! Samhället har delvis öppnat, sommaren har kommit, semestern står för dörren och andelen smittade ligger på en låg nivå men, Covid har inte tagit semester. Att fortsätta följa rekommendationerna är vårt gemensamma motvapen.

Många väntar fortfarande på sitt vaccin och där kan smittan spridas om vi slarvar. Många som fått vaccin slarvar, visserligen blir man antagligen inte allvarligt sjuk men man kan smittas och kan då smitta andra. Detsamma gäller många ungdomar, fest, avslutningar och aktiviteter som främjar smittspridning. Men, fortsätter vi att anstränga oss kommer nästa öppningsfas om mindre än en månad.

Ingen person är idag inlagd på sjukhus, det har inte skett sedan före pandemin. Vi ska gemensamt kämpa för att det kan fortsätta så, Covid är en mycket allvarlig sjukdom, tänk på det, alltid!

Det ljusnar mer och mer, ju bättre vi sköter oss desto fortare går det:

 • Håll avstånd – alltid, Covid sprids främst som droppsmitta i närkontakt!
 • Arbeta hemma om du kan
 • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt
 • Handla helst ensam!
 • Träffa bara de vi vanligtvis umgås med.
 • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god
 • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
 • Tvätta händerna ofta och noga.

  Det gör fortfarande skillnad i all sin enkelhet!