Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Kommunen finns i sociala medier följ oss gärna >

Smittläget fortsätter vara mycket lågt i länet men tyvärr syns en svag uppgång, från 0,4% positiva fall av till 1,9% av 2000 testade de senaste 7 dagarna. Visserligen är det få fall men det som oroar är att Deltavarianten (indiska varianten) nu står för hälften av de positiva fallen, den kommer snart att ha tagit över helt. De flesta påvisade fallen är dessutom kopplade till resande, något som kommer att öka i sommar. Deltavarianten är mer smittsam och därför gäller det att fortsätta hålla avstånd, undvika trängsel och helst ses ute om möjligt. I Bollnäs kommun har ingen under de senaste 7 dagarna testats positivt, vilket är fantastiskt, det ska vi värna om!

I och med den låga smittspridningen i hela landet lättade ytterligare restriktioner den 1 juli. Det är det andra steget av Regeringens fem-stegs plan i att kunna återgå till ett normalt samhälle utan restriktioner. I och med lättnaderna kommer nu restauranger kunna hålla öppet ordinarie tider, fler kommer kunna ses tillsammans på uteserveringar och större evenemang kan hållas. Det gäller dock fortfarande att undvika trängsel och hålla avstånd.

Nu kan du hämta ditt Covidbevis
Igår lanserades EU:s digitala vaccinationsintyg – Covidbevis. Med ditt Covidbevis kan du enkelt och säkert visa att du har blivit vaccinerad. Ett Covidbevis kan användas vid resor inom Europa. Vid utresa, inresa eller inom ett land i samband med id-kontroll, kan du med ditt Covidbevis visa att du uppfyller landets regler. Inom sju dagar rapporteras varje vaccination in till Nationella vaccinationsregistret. En vecka efter du tagit vaccin kan du logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se och hämta ditt vaccinationsbevis. Beviset kan laddas hem på dator eller mobiltelefon samt skrivas ut.

Även om läget ser bra ut så vet vi hur snabbt viruset kan ta fart igen, särskilt den mer smittsamma deltavarianten. Vaccinera dig när det är din tur, båda doserna behövs för ordentligt skydd. Fortsätt undvik trängsel och håll avstånd i sommar!


Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbund

En uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Nu börjar semestern för många med mycket lockelser och umgänge, men fortsätt göra det ansvarsfullt. Deltavarianten kryper närmare och kommer snart att ha tagit över samtidigt som många fortfarande bara fått en dos eller är ovaccinerade! Samhället har öppnat upp ytterligare ett steg.

Många som fått vaccin slarvar, visserligen blir man antagligen inte allvarligt sjuk men man kan smittas och kan då smitta andra. Detsamma gäller många ungdomar, fester, och aktiviteter som främjar smittspridning.

En person är idag inlagd på sjukhus, ingen på IVA. Vi ska gemensamt kämpa för att det kan fortsätta så, Covid är en mycket allvarlig sjukdom, tänk på det, alltid!

Det ser väldigt bra ut inför den fortsatta sommaren, men fortfarande gäller:

  • Håll avstånd och undvik trängsel
  • Arbeta hemma om du kan
  • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt
  • Träffa bara de vi vanligtvis umgås med.
  • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god
  • Undvik resor med tåg eller buss med trängsel.
  • Tvätta händerna ofta och noga.

  Det är receptet som ger oss en stor frihet under ansvar i sommar!