Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

I flera länder i Europa, inte minst i populära turistländer, ökar just nu smittspridningen av covid-19 kraftigt. Det beror på bland annat på grund av slopade restriktioner, många ofullständigt vaccinerade, främst yngre och i kombination med den mer smittsamma deltavarianten.

Många reser just nu och riskerar att ta med sig covid-19 hem från populära turistdestinationer som exempelvis Spanien och Cypern där smittspridningen nu ökar. Detta ökar sedan risken för smittspridning och utbrott i Sverige, där den inhemska spridningen av covid-19 sedan några veckor tillbaka ligger på en låg nivå.

Det är viktigt att vara försiktig, både på resmålet och vid hemkomst. Har du varit ute och rest gäller testning med PCR-test vid hemkomst till Sverige.
Läs mer: Skärpt rekommendation om testning för covid-19 efter utlandsvistelse

Antalet smittade har ökat i länet
Smittspridningen fortsätter vara låg i både länet och i Bollnäs kommun även om antalet smittade har stigit från 31 till 39 sedan förra veckan. Det har varit ett positivt provsvar i Bollnäs kommun de senaste 7 dagarna. En patient med misstänkt covid-19 ligger på sjukhus.

Smittan kan spridas bland barn och unga
I Folkhälsomyndighetens återkommande undersökningar i olika grupper i befolkningen konstateras att mer än hälften nu har antikroppar mot covid-19. Samtidigt har endast en dryg tredjedel av barn och unga antikroppar vilket visar att smittan kan spridas i denna grupp.

Boka tid för vaccinering
Alla över 18 år kan nu boka vaccinering och 75 procent av den vuxna befolkningen har nu fått minst en dos vaccin. Två doser av vaccinet har visat sig effektivt så en uppmaning till alla dig som ännu inte vaccinerat dig, boka din dos snarast!

Läs mer: Coronapandemin: Detta gäller just nu

Tack för att du fortsätter ha en coronasäker sommar!

Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbund

En uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Trots en mycket gynnsam covid-situation gäller fortfarande samma rekommendationer som tidigare, håll avstånd, undvika sammanhang med trängsel mm. Alla har inte fått två doser som ger ett gott skydd. Det är en kapplöpning med tiden att så många som möjligt är fullvaccinerade innan samhället startar upp efter semestrarna. Håller vi i rekommendationerna ökar chansen att vi slipper en fjärde våg i höst.

Ni som reser utomlands under semestern riskerar att ta med deltavarianten hem till Sverige. Därför är det oerhört viktigt att ni testar er vid hemkomst och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer särskilt noga.

Antalet smittade är låg i Sverige men faran är inte över. Har du inte bokat tid för vaccination gör det redan idag! Genom att du är vaccinerad skyddar du andra och förhindrar omfattningen av den befarade fjärde vågen. Det finns gott om vaccindoser och tider för vaccination!

Fortfarande gäller:

  • Håll avstånd och undvik trängsel.
  • Arbeta hemma om du kan.
  • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt.
  • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god.
  • Undvik resor med tåg eller buss med trängsel.
  • Tvätta händerna ofta och noga.
  • Testa dig om du har varit utomlands.

Det är receptet som ger oss en stor frihet under ansvar i sommar!

Till sidan om covid-19