Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Antalet vaccinerade
Alla över 16 år kan nu vaccineras, hittills har 83 procent av befolkningen över 18 år fått en dos och 58 procent är helt färdigvaccinerade. Men, det finns en risk, ni som är under 30 har fortfarande inte vaccinerat er i den utsträckning som krävs för att vi ska minska risken för en fjärde våg efter sommaren.

Smittan kan spridas bland barn och unga
I Folkhälsomyndighetens återkommande undersökningar i olika grupper i befolkningen konstateras att mer än hälften nu har antikroppar mot covid-19. Samtidigt har endast en dryg tredjedel av barn och unga antikroppar vilket visar att smittan kan spridas i denna grupp.

Boka tid för vaccinering!
Två doser av vaccinet har visat sig vara effektivt, så en uppmaning till alla er som ännu inte vaccinerats, boka din dos snarast! På flera ställen finns numera drop-in mottagningar för vaccinering. I åldersgruppen 18-29 år har bara ca 30 procent av kvinnorna och knappt 20 procent av männen vaccinerat sig. Risken för smittspridning i höst ökar om de inte vaccineras då gruppen inte följer restriktioner i samma utsträckning som äldre. Att vaccinera sig är en omtanke och solidaritet med alla andra och inte minst dig själv! Så boka vaccinationen snarast, det finns gott om tider och dessutom drop in tider. Tänk på att full immunitet inte uppstår förrän några veckor efter dos två.

För dig som varit ute och rest utanför Sverige
I flera länder i Europa, inte minst i populära turistländer ökar just nu smittspridningen av covid-19 kraftigt. Det är viktigt att vara försiktig, både på resmålet och vid hemkomst. Andelen som smittas utomlands fortsätter att öka. Har du varit ute och rest gäller testning med PCR-test vid hemkomst till Sverige.
Läs mer: Skärpt rekommendation om testning för covid-19 efter utlandsvistelse

Läs mer: Coronapandemin: Detta gäller just nu

Tack för att du fortsätter ha en coronasäker sommar!

 

Information från Bollnäs kommuns verksamheter samt kommunala bolag och förbund

En uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Trots en mycket gynnsam covid-situation gäller fortfarande samma rekommendationer som tidigare, håll avstånd, undvika sammanhang med trängsel mm. Alla har inte fått två doser som ger ett gott skydd. Det är en kapplöpning med tiden att så många som möjligt är fullvaccinerade innan samhället startar upp efter semestrarna. Håller vi i rekommendationerna ökar chansen att vi slipper en fjärde våg i höst.

Till dig som är 18-29 år är det mycket angeläget att du vaccinerar dig snarast för att ha en hög vaccinatonstäckning när samhället och skolorna öppnas om några veckor. Det tar minst sex veckor efter två doser för immunitet. Att fyra av fem män och två av tre kvinnor under 30 fortfarande inte har påbörjat sin vaccination trots god tillgång på vaccin och tider duger inte. Nu skärper ni er och ser till att ni blir vaccinerade, ingen vill ha en fjärde våg av covid-19 i höst!

Du som reser utomlands under semestern riskerar att ta med deltavarianten hem till Sverige. Därför är det oerhört viktigt att du testar dig vid hemkomst och isolerar dig tills provsvaren kommit samt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer särskilt noga.
Antalet smittade är låg i Sverige men faran är inte över. Har du inte bokat tid för vaccination gör det redan idag! Genom att du är vaccinerad skyddar du andra och förhindrar omfattningen av den befarade fjärde vågen. Det finns gott om vaccindoser och tider för vaccination!

Fortfarande gäller:

  • Håll avstånd och undvik trängsel.
  • Arbeta hemma om du kan.
  • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt.
  • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god.
  • Undvik resor med tåg eller buss med trängsel.
  • Tvätta händerna ofta och noga.
  • Testa dig om du har varit utomlands.

Det är receptet som ger oss förutsättningar för ett normalt fungerande samhälle i höst.

Till sidan om covid-19