Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Har du stött på skräp i naturen när du varit ute och motionerat? Nu kan du göra gott för både knopp och natur genom att plocka skräp samtidigt som du joggar = plogga, använd våra nya plogga-stationer.

plogga FB link
Foto: Niclas Bärj

Det finns fyra stycken plogga-stationer runt om i kommunen. Just nu kan du hitta en vid entrén till sporthallen, en vid Kärleksstigen kring Björktjära, en finns intill stora grusparkeringen på Långnäs och en vid Karlslunds viadukten. Stationerna kommer att flyttas runt och finnas tillgängliga runt motionsspår i kommunen.

Plogga-stationerna fungerar på samma sätt som hundbajspåsarna. Du tar en påse från stationen om du är ute och rör på dig, ser du något skräp plockar du upp det och lägger i påsen. När du sedan motionerat färdigt uppmuntrar vi er till att ta en extra tur runt en återvinningsstation alternativt tar hem påsen för att källsortera skräpet, då blir det alla rätt! Om det inte är möjligt går det också bra att kasta påsen i en vanlig soptunna, det viktiga är att vi tillsammans minskar nedskräpningen i naturen.

För Bollnäs kommun är detta en satsning både för att öka tryggheten och för att minska nedskräpningen i vår vackra natur.

- Tanken med plogga-stationerna är att skapa dubbel nytta. Dels uppmuntra till rörelse men även att få folk att plocka upp det skräp de ser på sin motionstur. Det vi vet är att skräp föder skräp och lyckas vi skapa en kultur där vi alla hjälps åt att hålla rent tror vi att vi tillsammans kan minska nedskräpningen i vår närmiljö och på så sätt få en renare och vackrare kommun. – Säger miljöstrateg Rasmus Ahlén.

Plogga-stationerna sätts upp i samband med Håll Sverige Rent dagen den 18 september. Håll Sverige Rent är en förening vars vision är att ingen ska skräpa ner. Nedskräpning skadar djur och natur, förstör haven, gör samhällen otrygga och kostar samhället väldigt mycket pengar – helt i onödan. Därför behöver vi stoppa nedskräpningen och varje år samlar Håll Sverige Rent hela Sverige, från norr till söder, gamla som unga, för att plocka allt synligt skräp.

Läs mer om Håll Sverige Rent och om skräpplockardagen nu på lördag den 18 september: Hela Sverige plockar skräp | Håll Sverige Rent (hsr.se)

Om Plogga
Plogga är en rörelse som startade i Åre men som nu vuxit sig global och går ut på att motionera och plocka skräp samtidigt (Jogga och plocka skräp = plogga).  Det går även lika bra att promenera, åka skateboard, cykla, simma eller annat. Läs mer om plogga på https://www.plogga.se/

1
Foto: Niclas Bärj