Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Smittspridningen i Bollnäs fortsätter att ligga på högre nivåer än övriga kommuner i länet. De senaste 7 dagarna har drygt 6% av de tagna proverna varit positiva (50 av drygt 1000 prover). De positiva fallen återfinns främst i de lägre åldersgrupperna vilket märks inte minst i skolorna där provtagning av hela klasser genomförts i dialog med smittskyddsläkaren. Tyvärr är det en konsekvens av att de yngre är ovaccinerade men ändå mottagliga för smitta. Glädjande har man idag beslutat att börja vaccinera från 12 år och uppåt. Antalet inlagda patienter på våra sjukhus ligger fortfarande på låga nivåer, för närvarande 3 personer. Region Gävleborg meddelande i veckan att det bara är ovaccinerade som vårdats på IVA för covid-19 efter sommaren vilket visar på vilket stark effekt en full vaccination ger. De personer som behövt annan sjukhusvård för covid-19 har också varit ovaccinerade eller haft ett nedsatt immunförsvar.

Som ovaccinerad riskerar du att bli svårt sjuk eller att sprida smittan vidare. Ovaccinerade vuxna kommer efter den 29 september när restriktionerna upphävs att fortsatt uppmanas att hålla avstånd, särskilt viktigt vid kontakt med personer i riskgrupp.

12-15 åringar erbjuds vaccin
Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade i veckan att även barn mellan 12-15 år kommer erbjudas vaccin mot covid-19. Detta för att barn ska undvika svår sjukdom samt långvariga men av sjukdomen. I början av november kan vaccineringen påbörjas. Mer information om när vaccineringen drar igång meddelas av Region Gävleborg.

Drop in vaccination varje onsdag
Varje onsdag mellan klockan 15:00-19:00 kan du ta din första eller din andra dos covid-19 vaccin via drop in. Det gäller alla som är födda 2005 eller tidigare. Drop in hittar du i Pingstkyrkan i Bollnäs.

Gäller varje onsdag till sista oktober. Skydda dig själv och andra, vaccinera dig!

Stanna hemma vid symtom
I och med höstens intåg ökar luftvägsinfektioner som kan ha samma symptom som covid-19. Det är därför fortsatt viktigt att stanna hemma vid minsta symtom och testa sig även om du är fullt vaccinerad.


Information från Bollnäs kommuns verksamheter samt kommunala bolag och förbundEn uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

I stort sett alla som behöver sjukhusvård är ovaccínerade. Covid- 19 är en mycket allvarlig sjukdom med risk för oerhört lidande främst hos medelålders och äldre. Dessutom tär det på vårdpersonalen och tränger ut annan viktig vård.

Den förväntade smittspridningen i främst i skolor och förskolor bland ovaccinerade elever och barn visar sig tydligt. Yngre blir lyckligtvis inte särskilt sjuka men ovaccinerade föräldrar i hemmiljön kan drabbas hårdare. Glädjande kommer vi snart att kunna börja vaccinera barn från 12 år.

Det är särskilt viktigt att skolan, elever och föräldrar behöver gemensamt fortsätter samverka för att undvika att smitta sprids. Skolan genom att organisera undervisningen, elever genom att följa beslutade rutiner och rekommendationer och föräldrar genom att vara uppmärksamma på eventuella symptom hos barn. Har man symptom ska man inte vara i skolan eller förskolan och ta ett Covidtest.

Till er som är ovaccinerade, det är mycket angeläget att ni vaccinerar er snarast för att vi ska ha en hög vaccinationstäckning. Tänk på att om du som förälder är vaccinerad så skyddar du både dina barn och andra!

Samma rekommendationer gäller som tidigare, håll avstånd, undvik sammanhang med trängsel mm. Alla har inte fått två doser som ger ett gott skydd. Från den 29 september gäller dessa rekommendationer endast er som är ovaccinerade.

Du som reser utomlands riskerar att ta med smitta hem till Sverige, det finns en tydlig koppling till det i statistiken. Därför är det oerhört viktigt att du testar dig vid hemkomst och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer särskilt noga.

Fortfarande gäller:

  • Håll avstånd och undvik trängsel.
  • Arbeta hemma om du kan.
  • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt.
  • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god.
  • Undvik resor med tåg eller buss med trängsel.
  • Tvätta händerna ofta och noga.
  • Testa dig om du har varit utomlands.

Nu fortsätter vi hösten med stor försiktighet. Att Folkhälsomyndigheten släpper alla restriktioner den 29 september innebär inte att pandemin är över. Människor, främst ni som inte kan eller vill vaccinera sig riskerar att bli sjuka och smitta andra. Ni som medvetet valt att inte göra det kommer att tvingas begränsa er efter den 29 september. Diskussioner förs om vaccinationspass i vissa situationer. Personligen gissar jag att vi är på väg dit, så ni som inte är vaccinerade, gör det snarast!