Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Tendensen med en ökad smittspridning har fortsatt även denna vecka i länet till drygt 150 positiva fall. Smittan drivs främst av personer i åldrarna 10–19 år. Det är framför allt klusterutbrott i skolor och på arbetsplatser. Flera utbrott har en koppling till privata tillställningar.

Andelen smittade de sju senaste dagarna i Bollnäs kommun är 7 % i egenprovtagningen. Det är 30 fall av drygt 400 provtagningar.

Läget i vården är för närvarande 3 inneliggande på sjukhus, dock ingen på IVA. Sjukvården arbetar intensivt att ta igen vårdskulden, om du blir erbjuden vård, prioritera den möjligheten!

84% av alla över 18 år är fullvaccinerade och 48% av 16 och 17 åringarna. Det är således fortfarande många som inte har ett fullgott skydd. Det är därför fortfarande angeläget att alla tänker sig för, pandemin är långt ifrån över. För ovaccinerade gäller särskilda rekommendationer.

Pfizers vaccin rekommenderas till barn 12–15 år
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn mellan 12 och 15 år som vaccineras mot covid-19 enbart får Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty, eftersom det finns mest säkerhetsdata om detta vaccin. Tidigare i veckan gick även Folkhälsomyndigheten ut med att användningen av Modernas vaccin pausas för personer födda 1991 och tidigare. Detta som en försiktighetsåtgärd efter signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Risken att drabbas är dock väldigt liten. Samma biverkning kan även uppstå vid en covid-19 infektion.

Personer som är födda 1991 och tidigare som tagit en första dos av Moderna kommer få ett sms från Region Gävleborg med vidare instruktioner om andra dosen.

Skydda andra mot risk för smitta av covid-19
Var och en bör vara uppmärksam på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma, testa sig och undvika kontakter med andra människor. Vuxna och barn från 6 år rekommenderas att testa sig.

För säkrare provresultat, ta testet på någon av regionens provtagningsställen.Information från Bollnäs kommuns verksamheter samt kommunala bolag och förbundEn uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Restriktionerna är nu tack vare vaccinationerna i stort sett borta och mycket är som vanligt, men ändå inte. Smittspridningen är mycket låg men tyvärr ökande. I stort sett alla som smittas är ovaccinerade. Samma gäller de som behöver sjukhusvård eller avlider på grund av Covid- 19. Så därför, du som har möjlighet och fortfarande är ovaccinerad, gör din plikt mot både dig själv och andra, vaccinera dig snarast! Covid- 19 är en mycket allvarlig sjukdom. Det fokus som lagts på att få ovaccinerade grupper att vaccinera sig har gett resultat men mer kraft behöver läggas på detta.

Den förväntade smittspridningen i främst i skolor och förskolor bland ovaccinerade elever och barn visar sig tydligt, dock bara enstaka fall. Yngre blir lyckligtvis inte särskilt sjuka men ovaccinerade föräldrar i hemmiljön kan drabbas hårdare. Glädjande kommer man nästa vecka att börja vaccinera barn från 12 år.

Fortsatt samarbete mellan skolan, föräldrar och elever behövs dock fortfarande för att undvika att smitta sprids. Den som har symptom ska inte vara i skolan eller förskolan och ta ett Covidtest.

Du som reser utomlands riskerar att ta med smitta hem till Sverige. Därför är det oerhört viktigt att du testar dig vid hemkomst och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer särskilt noga.

Pandemin är inte över, fortsätt att tänka på att:

  • Håll avstånd och undvik trängsel.
  • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god.
  • Tvätta händerna ofta och noga.
  • Testa dig om du har varit utomlands.

Nu fortsätter vi hösten med försiktighet. Att Folkhälsomyndigheten släppt alla restriktioner innebär inte att pandemin är över. Människor, främst ni som inte kan eller vill vaccinera er riskerar att bli sjuka och smitta andra. Ni som medvetet valt att inte göra det kommer att tvingas nu att begränsa er. Diskussioner förs om vaccinationspass i vissa situationer, dock inte än.