Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
  • Bannerbild kulturhuset 800x220px
 

Gävle Symfoniorkester

Musik
gso
Datum: den 13 november 2019 19:00

Kulturhuset
Stora scenen, numrerat
Längd ca 1 tim och 45 min
 
Biljetter: 220 kr, studerande 60 kr, pensionär 160 kr. Priser inkl. serviceavgift.
Skolungdom upp till 19 år, fri entré. Biljett erfordras och hämtas i Kulturhusets reception eller i kassan på speldagen, med reservation för slutsålt.
  
kopbiljettknapp5
 

Du kan även köpa dina biljetter i Kulturhusets reception, öppettider: måndag 9-17, tisdag - torsdag 8-17, fredag 8-16 samt lördag 10-14.
Biljettkassa öppnar också alltid en timme innan konsertens början.

Arrangör: Kulturhuset Bollnäs i samband med Gävle Symfoniorkester

 

 

Järnefelt - Sången om den eldröda blomman
Dirigent - Jaakko Kuusisto

När stumfilmen ”Sången om den eldröda blomman” hade premiär 1919 gjorde den succé. För musiken stod Armas Järnefelt som i år firar 150 år. De två jubileerna till ära har filmen digitaliserats. Dessutom har den fått ljud – i form av en inspelning av Gävle Symfoniorkester. På kulturhusets stora scen visas filmen i sin helhet samtidigt som Gävle Symfoniorkester ger den liv.

1919 hade Mauritz Stillers stumfilm Sången om den eldröda blomman premiärvisning på biograf Röda Kvarn i Stockholm. Musiken var skriven av den svensk-finländske tonsättaren Armas Järnefelt – den första i Norden som fick i uppdrag att komponera ett orkesterverk till stumfilm. Vid urpremiären dirigerade Järnefelt själv orkestern för en hänförd publik. I år skulle tonsättaren ha fyllt 150 år.

Sången om den eldröda blomman bygger på en berömd roman av den finländske författaren Johannes Linnankoski. Filmen räknas som en höjdpunkt i svensk stumfilm tack vare det banbrytande bildspråket. Här visar Mauritz Stiller att han är en mästare på ljus, och fångar på ett magiskt vis stämningen av ljusa sommarnätter. Scenen där huvudrollens Lars Hanson balanserar på en timmerstock nedför en brusande fors har blivit klassisk.

På 1940-talet gick filmens originalnegativ förlorat. Dock hittades flera kopior, vilka visade att filmen var vackert tonad – och inte svartvit, som man trott. 100-årsjubiléet till ära har Svenska Filminstitutet restaurerat filmen digitalt och återskapat originalfärgerna.

Till eftervärldens stora glädje fanns Armas Järnefelts partitur till filmmusiken bevarat. Utifrån det har tonsättaren, dirigenten och violinisten Jaakko Kuusisto tillsammans med Jani Kyllönen bearbetat musiken för Gävle Symfoniorkester. 2019 gjorde orkestern en nyinspelning – vilken nu ger liv åt den digitaliserade filmen. Jaakko Kuusisto är konsertmästare i Sinfonia Lahti. Han skriver musik för orkester, kammarorkester och scen och rör sig som instrumentalist obehindrat mellan genrer – allt från jazz till Bach. Vid denna konsert leder han Gävle Symfoniorkester genom Järnefelts tidlösa, filmiska och eldröda ljudlandskap.

 

 

Alla datum


  • den 13 november 2019 19:00