Folkfredag

Musik
Datum: den 23 mars 2018 19:30

Fredag 23 mars 19.30
Peter Stormaresalen
DreamTeam/Feltryck spelar från 19.00 
Paus
Servering
Längd ca 3 tim
 
Biljetter: 150 kr. Studerande 50 kr. Priser inkl. serviceavgift.
Fri entré för skolungdom upp till 19 år.
 
kopbiljettknapp5
 
Du kan även köpa dina biljetter i Kulturhusets reception, öppettider: måndag 9-17, tisdag-fredag 8-17.
Biljettkassa öppnar också alltid en timme innan konsertens början.

Arrangör: Kulturenheten Bollnäs Kommun
 
Hazelius Hedin

2018 firar Hazelius Hedin tio år på scenen tillsammans! Och vad passar då bättre än att då släppa sitt tredje efterlängtade album?
På albumet finns texter om tro, hopp och kärlek, men också skildringar om folks slit och strävanden, om emigration och avsked. Framför allt ger de perspektiv på vår tid och våra egna liv. Här finns även ett antal ljuvliga instrumentallåtar, spelade med den outgrundliga magi som kännetecknar duon Hazelius Hedin.
Och visst väcker de här låtarna nyfikenhet?
- Polska efter Johan Eric Blomgren (1757-1832), den förste av flera generationer Blomgren som var organister och dansspelmän i Hässlunda, utanför Helsingborg.
- Polska efter Andreas Dahlgren (1758-1813), personlig sekreterare och bibliotekarie åt greve Gustaf Horn på godset Fågelvik i Tryserums socken. 1791 blev Dahlgren organist och klockare i Tryserums församling. Dahlgren började skriva i sin notbok vid 26 års ålder och präntade ned totalt 100 polskor under sin livstid.
- Björndansen efter fiolspelmannen Olof Tillman (1878-1962), Dala-Floda. En andäktig låt som duon spelar på en helt unik sättning med en träflöjt från Jämtland och ett trestämmigt komp på en stor nyckelharpa, stämd som en cello.
- Frenesin, komponerad av Johan Hedin för invigningskonserten av världsmusikmässan WOMEX 2009 i det då nybyggda konserthuset, Köpenhamn.
Hazelius Hedin är en komplett och färgstark duo som med bländande briljans, sällsynt innerlighet och ett makalöst driv fyller de svenska danslåtarna och visorna med musik som fängslar och berör. Duon har senaste åren har de skördat fantastiska framgångar på den svenska och internationella folkmusikscenen, och rönt stor uppskattning även långt utanför genregränserna.
Esbjörn Hazelius – sång, cittern, fiol och gitarr
Multiinstrumentalisten Esbjörn Hazelius har medverkat i Jul i Folkton, spelat i band som Quilty och Eitre och var musikalisk motor bakom bl.a. Sofia Karlsson i flera år. 2009 släppte han äntligen sitt soloalbum och 2010 var Esbjörn nominerad för Grammis, Manifestpriset och kammande hem pris för Bästa Utgåva på Folk & Världsmusikgalan. Senaste året har Esbjörn varit artist in residence på Musikhögskolan i Malmö, och konstnärlig ledare för Stockholm Folk Festival på Hesselby slott. Han har även producerat Tomas Ledins album Höga Kusten, samt varit kapellmästare för Höga Kusten Kapellet på Skandinavienturné tillsammans med Ledin.
Johan Hedin – sopran- & oktavnyckelharpa, cittern och sång
Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare och låtskrivare som blivit förebild för många genom sitt sätt att hantera sitt instrument. Han är aktiv som medlem och initiativtagare till folk/barockensemblen Silfver och världsmusikgruppen Bazar Blå, samt framträder tillsammans med konsertorganisten Gunnar Idenstam och har tidigare samarbetat med Ale Möller, Jonas Knutsson m.fl. Johan har spelat in ett tjugotal plattor varav två soloalbum i eget namn.

 

 

Alla datum


  • den 23 mars 2018 19:30