Film och foto i Bollnäs kommun

Vill du visa upp din film på biograf?Film på bio har en lång historia i Bollnäs. I dag finns tre biografer i kommunen. Det finns två filmföreningar och två privatägda biografer.

Detta ger bredd och kvalité på filmutbudet. Alla tre biografer i kommunen är digitaliserade med den nyaste visningstekniken.

Den amerikanska versionen av Män som hatar kvinnor – The Girl with the Dragon Tatoo – är delvis inspelad i Segersta strax utanför Bollnäs. I huvudrollerna Daniel Craig och Rooney Maara.

Bollnäs fotoklubb är också mycket aktiva genom sin utställnings-, tävlings- och föreläsningsverksamhet. Lokala, professionella fotografer och filmarbetare har genom åren skapat porträtt av hälsingepersonligheter och lokal historia.

En mycket känd och respekterad naturfotograf och författare med hälsingerötter var Hilding Mickelsson från Glössbo i Bollnäs kommun. En ung och nutida fotograf med lokalanknytning är bildjournalisten och fotografen Johanna Syrén.

I kommunen etablerar sig nu också filmarbetare med stora kontaktnät inom filmbranschen. I Kilafors finns en av Sveriges främsta filmklippare Håkan Karlsson. Håkan Karlsson har klippt storfilmer som Sunes sommar, Varg och Luftslottet som sprängdes.

Skådespelaren Peter Stormare har sina rötter från Arbrå norr om Bollnäs. Han är numera bosatt i Los Angeles. Peter Stormare har medverkat i åtskilliga filmer bland annat Fargo och Chocolat. För en bredare publik är han känd från Hamilton och Jägarna 2.

 

Bildbruket
Bildbruket med säte i Kilafors är en förening som har som mål är att skapa en mötesplats för barn och ungdomar i åldern 12-26 år boende i Bollnäs kommun som via bild och film med guidning av kunnig personal och tillgänglig teknik ska få utlopp för sin kreativitet.
Hemsida Bildbruket

 

Bollnäs bibliotek
Utlåning film, videokonststation
Hemsida Bollnäs bibliotek


Bollnäs Filmklubb
Biokontrastvisningar
Hemsida Bollnäs Filmklubb


Bollnäs Fotoklubb
Foto, kurser, utställningar
Hemsida Fotoklubb


Filmfest Bollnäs/Kilafors
Arrangerar filmfestival
Hemsida Filmfest Bollnäs/Kilafors


Kilafors Biografförening
Biovisningar, kulturevenemang
Hemsida Kilafors Biografförening


Lokomotiv
Galleri, utställningar, fotokurser
Hemsida Lokomotiv


Mediecentrum
En kommunal resurs för föreningar och utbildningsanordnare
Hemsida Mediecentrum


Röda Kvarn Bollnäs
Biovisning
Tfn 0278- 134 11
Hemsida Röda Kvarn Bollnäs


Sagabiografen Arbrå
Biovisning och Live-opera
Hemsida Sagabiografen


Med reservation för eventuella ändringar!


Filmfest Kilafors