Drömmen finns i Orbaden

När hon en gång övertog mormors och morfars stuga i Vallsta för 30 år sen och bodde där med utedass och två katter kunde hon inte för sitt liv drömma om att hon en dag skulle vara hotelldirektör för Orbaden Spa & Resort och bo i Vallsta.
Nej, Helene Åkerström-Hartman drömde om New York och Paris. Nu får New York och Paris komma till Orbaden i stället och det gör de. Gäster från Europa trängs med Mälardalens turister.
Nu lever hon sin dröm i Orbaden som VD för Orbaden Spa & Resort.

Helene Åkerström-Hartman

Ett livsverk
Helene har gjort en lång resa, stora uppoffringar och ekonomiska satsningar på det som i dag är ett av Sveriges mest moderna spahotell med vidunderlig utsikt över Ljusnan.
– Det är ett livsverk, säger hon.
Hon kom till Orbaden 2002 för att vända förlusten i den verksamhet som då var Orbaden.

Bära frukt
Några år senare köpte Helene företaget och sedan dess har hotellet genomgått en stor utveckling. Den stora ombyggnaden av hotellet för 30 miljoner kr som blev klar för en tid sedan ska nu bära frukt.
– Orbaden ska vara platsen dit alla vill och längtar; den självklara platsen för semestern eller weekendresan. Känslan av att man bör ha varit där lika självklart som Yasugari eller Selma Lagerlöf Spa.
Hon tror och hoppas att man ska vara där inom en inte allt för lång framtid. Det är hårt arbete för att nå dit.

Kännas Hälsingland
Helene satsar lokalt. Det ska kännas Hälsingland när man kommer in på Orbaden. Det är möbler av Mårten Andersson och textilier från Växbo lin. Månses design finns representerat med porslin i form av bland annat vackra vaser. Det gäller också mat och dryck på Orbaden.
– Det lokala är viktigt för mig.

Orbaden Konferens & Spa 

Engagerad VD
Helene har en vision att människor, djur och natur ska kunna samsas och att Orbaden med omnejd ska bli en förebild för detta med ekologisk odling, levande djur och en blomstrande lanthandel. 

En del av hennes hjärta finns i Hälsingland. Den andra delen finns i Kenya. Tillsammans med sin man Urban Hartman och ytterligare samarbetspartner bygger de ett Bed & Breakfast med utsikt över det som en gång var författaren Karin Blixens kaffefarm vid foten av Ngongbergen. Där känner man historien och närheten till djur och natur på ett alldeles särskilt sätt, tycker Helene.
För just djur, natur och människors lika värde är något som Helene brinner för.

Det märks inte minst i de hotellsviter som hon låtit iordningställa. Bokar man sviten Carolinas Think Global går en del av intäkterna till FN:s flickaprojekt, bokar man the Rainbow går en del pengar till RFSL-projektet HTBQ Newcomers och sviten Afrika till projekt som stödjer ett projekt för lejonens överlevnad.
Och man kan också sova i Peter Stormares svit eller Victoria Silvstedts svit…

Aldrig tråkigt
Arbete och fritid går i varandra. Helene laddar gärna batterierna i Paris eller Stockholm. Hon vill gärna att det ska hända något hela tiden.
– Jag tycker absolut inte om att ha tråkigt.
– Och jag är nöjd med livet!

Utsikt från Orbaden Konferens & Spa

Platser som Helene uppskattar:
• Promenadvägen till Åsberget
• Skidåkning i Hosarbo
• Miljön kring Orbaden

Läs mer om Orbaden Spa & Resort här