"Jag har bott på Kulturskolan"

– När jag tänker på Bollnäs då tänker jag på kulturskolan som jag i stort sett bodde på när jag växte upp och på satsningen på Kulturhuset. Vilken lyx med alla konserter!
Det säger Lena Jonsson, professionell folkmusiker, som just nu vidareutbildar sig vid Berklee college of Music i Boston i USA.

I Bollnäs och i folkmusikkretsar är Lena Jonsson ett välkänt namn. Kommen från en folkmusikfamilj med pappa Bengt Jonsson, en av spelledarna i Bollnäsbygdens spelmanslag, var det naturligt att fiol blev hennes instrument. Sen dess har Lena utbildat sig på Musikhögskolan, förkovrat sig världen över och turnerat med olika folkmusiker i Sverige, Danmark, Frankrike och USA. Basen har varit Eriknäsbo och Bollnäs.

Lena JonssonFin relation med Bollnäs
I dag när hon tänker på Bollnäs minns hon med glädje hur hon fick växa med musiken.
– Tänk när jag berättade för mina kompisar från andra ställen att jag sommarjobbade som gatumusiker. De blev så förvånade! Men vilken chans att synas vi fick.
Men Lena hann med annat också - konståkning och dans.
– Bollnäs har otroligt mycket fritidsaktiviteter runt om i stan, säger hon.

Välkänd i musikkretsar
I musikkretsar är Bollnäs välkänt.
– När jag berättar att jag kommer från Bollnäs hör jag ofta kommentaren ”kommer alla från Bollnäs”. Det har jag hört hur många gånger som helst och det är lite roligt.
Lena är med i flera konstellationer. Som frilansande musiker är det givetvis ”ett måste”.
Hon ser fram emot studierna i Boston. Där kommer Lena att studera med elever från hela världen och hon kommer att bo med en tjej från Barcelona.
– Som musiker blir man aldrig klar, förklarar Lena.


Hit tar Lena sina kompisar:
Hälsingegårdssafari – ”oj, vad mycket gårdar det finns”
Bolletjärn
Voxsjön – ”där finns fina fiskar”
Naturen