Under 2022 kommer våra företagarcaféer att bli företagarfrukostar!
Du som företagare i Bollnäs kommun är varmt välkommen att kostnadsfritt delta på våra företagarfrukostar på Scandic hotell i Bollnäs. Förutom en god start på dagen, ta del av intressanta föreläsningar och gäster, nätverka, ställ frågor, och kanske till och med hitta nya samarbetspartners och kunder.

Plats: Scandic Bollnäs
Tid: 07:30 dropin och frukostmingel 
08:00-09:00 Program

Datum 2022:
27 januari
24 februari
31 mars
28 april
(paus juni-juli-augusti)
29 september
27 oktober
24 november 


Tidigare företagarcafé:

Företagarcafé 25 novemver - Tema samverkan
Scandic Bollnäs

Samverkan – nyckeln till framgång!
Vi fick lyssna till Magnus Olsson på ICA Kvantum som tillsammans med sin personal jobbat fram ett unikt internt samverkanssätt. Magnus delade med sig av sin resa under alla år som Ica-handlare. Han lyfte bland annat hur viktigt det är att må bra på jobbet, att få bekräftelse och bli sedd. Hur han idag involverat personalen på olika sätt, och att de har väldigt låg personalomsättning bevisar att det är en populär arbetsplats. Här vill man jobba, och här stannar man kvar. Ett ställe att trivas på.

Anders Malmberg från Orbaden Zip & Climb berättar om hur aktörerna i Orbaden hittat ett bra samverkanskoncept. Intressant att höra vad som händer när vi samverkar. Möjligheter till utveckling gynnar både företag, föreningar, kommunens invånare och besökare. Tillsammans öppnas fler möjligheter för näringen att utvecklas och växa.

Vi är så glada över att dessa företagare vill komma och berätta och dela med sig av hur de blivit så framgångsrika genom just samverkan.

Företagarcafe i november 2021


Företagarcafé 28 oktober - Tema sommarjobb
Scandic Bollnäs

Under kvällen fick vi lyssna till Lars Åsberg, vd för Bollnäs Bostäder och Anna Hansemon, chef på Boservice. Visste du att Bollnäs Bostäder tar ett stort socialt
ansvar och erbjuder ett 30-tal ungdomar sommarjobb, varje sommar? 
- Vi vill inspirera fler företag att göra någonting liknande säger Lars. Tänk om vi tillsammans hjälps åt att skapa en positiv bild av Bollnäs så att våra ungdomar vill återvända. 
Vi tar in sju personer på säsongsjobb och ca 30 sommarjobbare.
Anna berättar att det är ungdomar, bosatta i Bollnäs kommun i åldern 16-19 år som kan söka sommarjobben. En bonus blir att träna på att skriva personligt brev och CV samt komma på en kort intervju. -Vi har också utökat från Bollnäs till Arbrå och Kilafors. Vi har delat upp sommarjobben i två perioder, med fyra veckor i varje period. Redan nu i oktober har vi börjat få in ansökningar. Vi brukar annonsera i god tid, och vara klar med rekryteringen vid sportlovet.

Vi fick också ta del av lite exklusiv info om vad som är på gång hos Bollnäs Bostäder.
-Bland annat har vi ett stort stadsutvecklingsprojekt, där vi ser över stadsdelen Gärdet, vi ska skapa nya stråk, riva några gamla hus, bygga några nya högre hus, se till att det går att odla, göra det tryggare och trevligare. En stor ombyggnation av Hedhamregatan 1 pågår just nu, med 41 lägenheter i trygghetsboende för seniorer.
- Vi bygger ca 30-40 nya lägenheter per år, där vi bland annat nyligen byggt lägenheter i Arbrå.

 Företagarcafé Lars Åsberg Bollnäs Bostäder


Företagarcafé 30 september - Tema IT-säkerhet
Digitalt

Vi gästades av Bollnäs kommuns IT-chef Torbjörn Alander som har en gedigen erfarenhet och bakgrund inom området och var med i tidernas begynnelse när internet byggdes upp.

Torbjörn menar att det som syns i media, bara är toppen på ett isberg. Man ser försök till att bland annat Kinesiska, Ryska och Amerikanska cyberkriminella kompetenta organisationer ”knackar på” och bevakar oss. Det pågår alltid aktivitet på nätet, 24-7.
Genom utbildning och samverkan kan vi skydda oss. Det gäller att hitta rätt nivå på sin IT-säkerhet och genom en hel del konkreta tips kan man komma en bra bit på väg.
MSB – Myndigheten för samhällsskydd, har stöd för systematiskt arbete med informationssäkerhet i organisationer, där bra verktyg och checklistor finns att tillgå.
Andra sidor Torbjörn tipsade om var: informationssäkerhet.se, cert.se, cybersäkerhet i Sverige och compTIA.org.
Fria IT-säkerhetsverktyg för att testa om det finna några ”bakdörrar öppna” är KALI Linux, samt OpenVAS by Greenbone.

Vi har stor brist på IT-tekniker i Sverige, det behövs samverkan och utbildning redan från gymnasienivå samt YH-utbildningar.
Avslutningsvis tipsar Torbjörn om att man helst bör använda tvåfaktorsautentisering. Det är framtaget för att säkerställa att du är den enda personen som kan komma åt ditt konto, även om någon annan känner till ditt lösenord. Tillexempel en kombination av dator och mobil.
Frågan om BankID var ”säkert” att använda dök upp, och svaret från Torbjörn blev ja.

 Foto Företagarcafe med tema IT säkerhet


Företagarcafé 27 maj - Tema Finansiering
Digitalt

Företagarcafét i maj handlade om vilka olika finansieringsmöjligheter som finns. Oavsett om man tänker starta företag eller utveckla ett befintligt så finns ofta ett behov av finansiering. Anledningarna kan vara många. Allt från investeringar i byggnader och maskiner, marknadsföring och produktutveckling till att klara likviditeten.

Först ut att var Johanna Ceder från Norrlandsfonden. 
- Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i företag med  tillväxtambitioner, kunderna finns i nästan alla branscher. Bland annat finns möjligheter till flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. 
- David Hedström från Region Gävleborg berättade om microstöd, konsultcheck, särskilt investeringsstöd, innovationsstöd och regionalt investeringsstöd, som är det största.
- Från Almi presenterade Anna Ygeby & Susanne Lantz hur dom kan hjälpa till att få fler växande företag. Vi fick bland annat veta mer om microlån, exportlån, företagslån och innovationslån. 
- Swedbanks Kristina Hellberg berättade om investeringslån, leasing och avbetalning, fakturabelåning och kontokredit samt lån till skog och lantbruk.
Swedbank har samarbete med Almi och Norrlandsfonden.

Bild från företagarcafé


Företagarcafé 29 april - Tema Upphandling
Digitalt

Under vårens näst sista företagarcafé fick vi lyssna till Karin Peedu, SKR:s upphandlingsstrateg  som berättade om några av de spännande projekt SKR driver inom upphandling, bla projektet Hållbara upphandlingar.
Oscar Axelsson från Mercell Commerce, ville slå ett slag för ökad dialog, och hur viktigt det är att vara påläst. Ta reda på info, bli mer proaktiv. Det finns en stor affärsmöjlighet för företagare inom upphandling. Varje år upphandlas 782 miljarder sek. Det är 1/6 av BNP.
Avslutningsvis berättade Katja Bohman, Inköpssamordnare/TF Chef för Inköpsenheten, om hur  Bollnäs kommun arbetar aktivt med att underlätta för små och medelstora företag att delta i våra upphandlingar. 

F cafe april 21 webb 08921


Företagarcafé 25 mars - Tema Miljö
Digitalt

Företagarcafét 25/3 arrangerades som en del i miljöveckan som denna gången bjudit in till ett panelsamtal kring frågan, räcker skogen till? Inbjudna paneldeltagare fick utifrån olika perspektiv prata om hur vi ska få skogen som resurs att räcka till.

Panelen bestod av:
- Veronica Jägbrant - Skogskonsulent samt regionalt ansvarig för miljömålet levande skogar, Skogsstyrelsen.
- Pål Börjesson - Professor och forskare inom Biobaserade energi- och produktionssystem, LTH (Lunds universitet).
- Maria Saxe - Hållbarhetschef, Stora Enso
- Markus Sten - VD/skogskonsulent, Plockhugget
- Bengt-Gunnar Jonsson - professor och forskare inom biologisk mångfald och skoglig klimatnytta, Mittuniversitetet Sundsvall.

I vanlig företagarcafé anda, avslutade vi med frågor och diskussioner inom ämnet.

Företagarcafé 25 mars Tema miljö


Företagarcafé 25 februari - Ung Företagsamhet UF, samt styrelsearbete
Digitalt

Under kvällen presenterade Peter Linzie, UF juryns representant, de åtta UF företagen som gick till final. Priser delades ut till "årets hållbara produkt"det gick till Sportgrepp UF, "årets säljare" gick till Hälsingekärven UF samt "årets tajming" som Ren Mobil UF fick.
Vinnare, Bästa UF blev: Livet ut UF från Torsbergsgymnasiet som tog hem segern och prischecken på 3 000 kronor. De har tillsammans arbetat fram barnboken Kampen för vår idrott: Skratt & svett, men inga tårar om idrott och normer i samhället. Carolina Klüft skickade en digital grattishälsning.

Kjell Gunnarsson och Daniel Blomquist från StyrelseAkademien Gävleborg berättade om styrelsearbete. Vi fick bland annat lyssna till hur kan du expandera ditt bolag med drivkraft av ett bra styrelsearbete.

Företagarcafe tema miljö


Företagarcafé 28 januari - Innovation
Digitalt

Temat på årets första företagarcafé var innovation. Vi gästades av Ulrika Malmqvist och Gunilla Roberg från Movexum, samt fick höra Lars Englund som tog hjälp av Moveum med sin innovation Summerski - längdskidor utan snö. 
Simone Jonsson och Thomas Johnson från Propell berättar om deras verksamhet och hur man kan få stöttning för att förverkliga sina innovativa idéer.
En givande och uppskattad kväll med många kloka inspel och frågor.  

Företagarcafé digitalt möte Jan 21 8f54e


Företagarcafé 17 december - Årets företagare 2020 Ottos Bil
Digitalt

Vid årets sista företagarcafé fick deltagarna vara med på en digital prisutdelning av Silvertranan. Peter Eriksson, näringslivschef samt kommunledningen som bestod av kommunalråden Marie Centerwall (S) och Benny Engberg (BP), Åsa Äng Eriksson, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden (M) fanns på plats för att gratulera, dela ut pris, diplom och blommor. Susanne och Magnus Nilsson, ägare av Ottos Bil, berättar att de har haft ett mycket bra bra år i dessa speciella tider. Vi önskar Susanne och Magnus stort lycka till i framtiden, och gratulerar till utmärkelsen.

Ottos bil prisutdelning 4326f


Företagarcafé 26 november
Digitalt

Höstens tredje företagarcafé hölls digitalt via Teams. Deltagarna fick lyssna till arbetet med varumärkets Hälsingland, det var projektledaren Maria Rosén höll i presentationen.
En uppskattad föreläsning, med tid för frågor och digitalt mingel.
Alla deltagare har fått ett varsitt exemplar av Hälsingeboken.

Bakgrund:
Efter tre års arbete lanseras nu varumärket Hälsingland. Sedan 2017 har alla sex hälsingekommunerna drivit arbetet med att identifiera potentialen med varumärket Hälsingland. Gemensamt har vi konstaterat att det finns en stor potential både för fler besökare och ökad inflyttning i landskapet. Arbetet har även resulterat i en gemensamt formulerad vision:
Att tillsammans bygga ett levande och växande landskap, verka för ökad inflyttning, fler besökare och etablera Hälsingland som ett av Sveriges topp 5 resmål.
Resultatet av tre års arbete är nu sammanfattat i en intern varumärkesbok – Hälsingeboken.
Alla deltagare kommer att få ett varsitt exemplar av boken.
Föreläsare & projektledare för varumärket Hälsingland: Maria Rosén.

Hälsingeboken 8e73d


Företagarcafé 29 oktober
Scandic hotell - Bollnäs

Höstens andra företagarcafé gästades av Johan Tunhult från Mellansvenska Handelskammaren och Ted Radgren från Arbetsmarknadskunskap. De bjöd på en inspirerande och tänkvärd föreläsning.
Arbetsmarknadskunskap är ekonomisk förening från Västerås, som gjort stor succé på många platser i Sverige. De representerar arbetsgivare och har hittat ett sätt att kommunicera med ungdomar och få dem intresserade av den lokala arbetsmarknaden och vad de behöver göra för att få arbete lokalt. Dom ser sig själva som en tydlig länk mellan ungdomar och näringsliv.

Arbetsmarknadskunskap


Företagarcafé 24 september
Scandic hotell - Bollnäs

Höstens första företagarcafét i fullbokad lokal, hade temat ”tänk om - tänk nytt”. Ett föredrag om Snajds arbete med varumärket Ulla Jacobsson. Vi fick lyssna till deras resa när dom växlat om från traditionell försäljning via återförsäljare, till den digitala resan under Corona, vilka lärdomar och insikter de landat i.

Företagarcafe Snajd 347be


Företagarcafé 2021:
Torsdag 28 januari - digitalt
Torsdag 25 februari - digitalt
Torsdag 25 mars - digitalt
Torsdag 29 april - digitalt
Torsdag 27 maj - digitalt 
(paus juni, juli, augusti)
Torsdag 30 september - digitalt
Torsdag 28 oktober - fysiskt möte på Scandic Bollnäs
Torsdag 25 november - fysiskt möte på Scandic Bollnäs, årets sista.

Planerade Företagarfrukostar 2022:
Torsdag 27 januari - Scandic Bollnäs
Torsdag 24 februari - Scandic Bollnäs
Torsdag 31 mars - Scandic Bollnäs
Torsdag 28 april - Scandic Bollnäs
Torsdag xx maj - Scandic Bollnäs
(paus juni-juli-augusti)
Torsdag 29 sept - Scandic Bollnäs
Torsdag 27 okt - Scandic Bollnäs
Torsdag 24 nov - Scandic Bollnäs


 

 

Veronica

Näringslivsutvecklare
Veronica Tannerstål
0278-257 91
Skicka e-post