Vi på näringslivs- och utvecklingskontoret träffar företag och entreprenörer inom olika branscher och presenterar i en intervjuserie som heter ”Hej företagare”.
Vårt mål är att inspirera, uppmuntra och synliggöra såväl små som stora företag. Vill du tipsa om en företagare vi borde träffa? Kontakta någon av oss på näringslivs- och utvecklingskontoret.


Hej företagare - intervjuer:

Bild hej företagare Granström Ljud och ljus

Intervju #27 Granström Ljus & Ljus AB
Med diger bredd: från barnkalas till arenaturné!
I vår senaste intervju kan du läsa om Tobias Granström och hans företag Granström Ljud & Ljus AB. Ett företag som i en av dom hårdast drabbade branscherna ändå lyckats överleva en pandemi. Läs om hur Tobias en gång började, och hela resan tills idag.
- Det var när jag jobbade som DJ på fritidsgården "skidan" på Gärdet som idén och drömmen om att starta företag började gro, i början av 90-talet berättar Tobias. Jag minns också mitt första riktiga ”större” jobb, det var Eldkvarn som spelade på Tranan (en nattklubb i Bollnäs). Då fick jag kämpa för att få ihop den utrustning som behövdes. Efter Eldkvarn tog det fart, och jag började succesivt att investera och har under årens lopp byggt ett varumärke i branschen. Idag kan vi tacka ja till stora arenaturnéjobb, och har jobbat med alltifrån Darin Arena Tour, Magnus Uggla och In Flames till symfoniorkestern. Trots att vi idag har möjlighet att ta stora jobb vill vi  gärna ha en mix av små och stora jobb, och fortsätta att jobba lokalt!
Läs hela intervjun med Granström Ljud & Ljus (pdf)


Hej Företagare Scandic Bollnäs

Intervju #26 Scandic Bollnäs
Malin Ahlman är Scandic Bollnäs nya hotelldirektör! Från och med den 1 oktober tar hon över efter nuvarande Niclas Jonsson. Malin som idag är driftschef har jobbat på hotellet sedan hon var 23 år. 
- Scandic i Bollnäs har under det senaste året gjort en resa. Pandemin lärde oss mycket och gjorde att vi fick förändra organisationen  säger Niclas. Vi fick plocka fram modet att prova på nya vägar. Tillsammans har de förändrat företagsklimatet med fokus på värdskap. Bollnäs är en viktig destination för Scandic och det är viktigt att vara en bra medspelare i det lokala näringslivet för att hjälpa till att  lyfta Bollnäs som plats. 
Läs hela intervjun Scandic Bollnäs (pdf)


Hej företagare KlaraBo

Intervju #25 KlaraBo
Peter Zetterlund är områdeschef på KlaraBo i Bollnäs. Det är ett fastighetsbolag som förvärvar, uppför, äger och förvaltar bostäder. I Bollnäs har vi funnits sedan 2018 och med våra 608 lägenheter är vi KlaraBos tredje största ort. Det ger oss möjlighet till inflytande och utveckling, säger Peter. Vi har jobbat hårt med att införa miljöhus och miljöstationer, och vi har även tillskapat åtta nya lägenheter. Läs om Klarabos utvecklingsidéer, samverkan och framtidsplaner (pdf).


Bild Per Norin Bok & Tryck

Intervju #24 Bok & Tryck
Vi träffade Per Norin, ägare och vd på Bok & Tryck, som stolt berättar att dom är först ut i Hälsingland att bli ett svanenmärkt tryckeri.
Bok & Tryck har sitt ursprung som renodlat bokbinderi, och har funnits i snart hundra år. Mycket har hänt under alla år, idag är de ett fullservicetryckeri som förutom digitalprint och offsettryck har maskiner för automatisk knytning av tråd och ståltråd i hängetiketter.
- Det som är positivt med dagens teknik är att du inte behöver tänka gigantiska upplagor, säger Per. Även om trycksaksmarknaden minskat så har antalet jobb blivit fler när upplagorna blivit mindre. Idag kan du tillexempel digitaltrycka en bok i fem exemplar, vilket öppnar möjligheter för många fler. Läs mer om det lokala engagemanget, svanenmärkningen och tips till dig som går i starta-eget tankar. (pdf)


Bild hej företagare Excidor

Intervju #23 Excidor

I en nyrenoverad och fräsch lokal på Industrigatan i Bollnäs hittar man företaget med det spännande namnet Excidor, vilket fritt översatt betyder att dela, att kapa på latin. Trots att Excidor är ett Bollnäsföretag med kunder över hela världen är de relativt okända här i kommunen. När man öppnar dörrarna möts man av ett högteknologiskt företag vars verksamhet är att utveckla, tillverka och  marknadsföra styrsystem, programvaror, knappsatser och elektronik till flexibla förarmiljöer. Lösningarna finns i grävmaskiner,  lastmaskiner, skogsmaskiner, truckar mm. Läs hela intervjun om Excidor (pdf)


Hej företagare Bollnäs Bilåtervinning

Intervju #22 Bollnäs Bilåtervinning
Bollnäs Bilåtervinning startades 2013 av Samuel Friberg. Företagandet var nytt men inte branschen då Samuel arbetat inom  bilåtervinning sedan 2001. Lämnar man in bilen hos en bilåtervinnare som är medlem i nätverket Bilretur så vet man att bilen tas om hand på bästa sättet för miljön. - Vi har krav på oss att 95% av bilens vikt ska återvinnas, vi ligger idag på nästan 96% av bilen.
Hur kom det sig att företaget startades? framtidstankar? några råd till dig som funderar på att starta eget, läs hela intervjun om Bollnäs Bilåtervinning (pdf) 


FB bild hej företagare Tapetserare M.Boander 1d32e

Intervju #21 Tapetserare M.Boander
På 80-talet utbildade sig Mats Boander till tapetserare. En gedigen utbildning som kräver kreativitet, noggrannhet och känsla.
För att jobba som tapetserare behöver du ha en blick för ”hur det kommer att se ut” när det är klart. För Mats "ligger det väl lite i blodet", det här med att han också valde att utbilda sig till tapetserare. Mats far var golvläggare och hade tapetserarfirma i Tallåsen  utanför Ljusdal, och hans bror Janne driver företag inom samma bransch i Stockholm. Så efter många år som busschaufför är Mats tillbaka till ursprunget, tapetserare. 
Läs hela intervjun med Mats här


Bild Hej företagare - Gårdstunet i Finnfara

Intervju #20 Gårdstunet i Finnfara
I Finnfara ca 15 km utanför Bollnäs ligger Gårdstunet. En levande gård med djur och närhet till natur. Gårdstunet besöks för att inta vällagad mat gjord med omsorg och lokalproducerade råvaror eller för att njuta av hembakat fikabröd med kaffe. Alltid i en familjär miljö med personlig service. Ägaren Christina Nyström är överväldigad av den respons de får från sina gäster. Under sommaren kommer vi att ha kaniner, får och höns. En upplevelse och något att göra för barnen, om fikastunden drar ut på tiden.
Läs hela intervjun om Gårdstunet här


Dräneringstjänst

Intervju #19 Dräneringstjänst i Bollnäs AB
Läs om Micael Häger och Sven Hansson på Dräneringstjänst. Ett familjeföretag som har funnits ända sedan 1955!
Har ni ett utdömt avlopp, eller är i byggtankar och behöver anlägga ett nytt avlopp så är tipset att börja med att kika på www.avloppsguiden.se, där kan man läsa mer om vilken anläggning som skulle passa just dig/er bäst. Vi är noga med att kunderna ska känna sig trygg. Trygg i att det vi föreslår och utför blir rätt och riktigt. Det gäller såklart både offert, produkter och själva grävarbetet. Läs hela intervjun här


Darchin Restaurang

Intervju #18: Darchin Restaurang
På baksidan av gamla brandstationen, på Abrahamsvägen 2B finns ett av de senaste tillskotten inom restauranger i Bollnäs; Darchin Restaurang. Den enda persiska restaurangen i Hälsingland enligt de själva - närmaste ”konkurrenterna” finns i Gävle och Sundsvall. Näringslivs- och utvecklingskontoret hälsade på för att ta reda på mer. Vem är det som är så ”crazy” att man vågar att starta en restaurang i dessa tider och varför just i Bollnäs?
Läs hela intervjun här


FB MWs mat

Intervju #17: MW:s mat
Bergakiosken minilivs var starten för Monica Westberg, som idag driver MW:s mat i Rengsjö.
Idén om att starta kiosk och minilivs blev verklighet då en 16-årig Monica såg möjligheten i och med att lokalen i Berga fanns.
Mycket har hänt under årens lopp, och idag kan du beställa catering, eller "droppa in" för att handla matlådor, frukostpåse, baguetter,
räkmackor, pastasallader, matpaj mm!
Läs hela intervjun härFB Bollnäs Motor och Fritid f62c5

Intervju #16: Bollnäs Motor & Fritid

Näst ut i vår serie Hej Företagare är Fredrik Eskilsson, som driver Bollnäs Motor & Fritid. Företaget och butiken hittar du några kilometer söder om Bollnäs, i ”gamla Lenningepaviljongen”. I intervjun kan du bland annat läsa om det nya showroomet, sortimentet, byggplaner och mycket mer.
Läs hela intervjun


Hej företagare special, med tema : miljö

Hej företagare special Återbrukshyttan   Hej företagare special Therese Trädgårdsmat   Hej företagare special Orbaden spa & resort

Som en del i miljöveckan, presenterar vi en miniserie i tre delar.
"Hej företagare special" med tema miljö. Näringslivs- och utvecklingskontoret tog en pratstund med kvinnan bakom Återbrukshyttan,
Anny Jernberg, som är först ut i miniserien. Therese Westlén, som driver Therese Trädgårdsmat är vår andra företagare i temat miljö.
I del tre, kan ni läsa om Orbaden spa & resort, en nationellt erkänd anläggning som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor.

Läs hela intervjun - Återbrukshyttan del 1:3 
Läs hela intervjun - Therese Trädgårdsmat del 2:3
Läs hela intervjun - Orbaden spa & resort del 3:3 


 

Hej företagare HälsingeRo

Intervju #15: HälsingeRo

I vår senaste intervju i serien "Hej företagare" kan ni läsa om ett av de senaste tillskotten inom skönhetsvård. Beyla Edström och Eline Einarsen, två färska enskilda företagare som tillsammans utgör HälsingeRo. - Jag har utbildad mig till hästskötare, berättar Eline.
- Och jag jobbade som bergsprängare, säger Beyla. Så vår självklara fråga är; hur kom det sig att de i november ifjol öppnade en skönhetssalong?
Läs hela intervjun


Bild hej företagare Team Sportia

Intervju #14: Team Sportia
Vi träffade Team Sportia och Björn Norell, tredje generationen sporthandlare. Redan i slutet av 40-talet startade Björns farfar Knut Norell upp verksamheten, då med namnet "Sport & Maskin". För många kunder är vi fortfarande Sport & Maskin, trots att vi har varit med i Team Sportia-kedjan ända sedan 1989 säger Björn. Vi har funnits i samma lokal sedan 1957, och det var Björns föräldrar, Curt och Kristina Norell, som drev butiken fram till 2010, då Björn tog över.
Men det har inte varit självklart på något vis, att jag ”per automatik” skulle bli tredje generationens sporthandlare berättar Björn.
Hur kom det sig att civilingenjören inom elektroteknik blev sporthandlare?
Läs hela intervjun här


FB bild hej företagare Mias hundpensionat 69b81

Intervju #13: Mias Hundpensionat & dagis

Här kan du läsa om Mia Vejdeland, som startade Bollnäs första hundpensionat & dagis redan 2000. En verksamhet som byggts upp och utvecklats succesivt, och som i dagsläget har 23 hundar på dagis. Självklart finns ett mycket stort hund- och djurintresse i grunden, och redan som åtta-åring skaffade Mia sin första hund. Läs om utmaningar, tips till dig som funderar på att skaffa hund, "pandemi-valpar" och mycket mer.
Läs hela intervjun om Mias Hundpensionat & dagis här.


FB bild hej företagare GolfLounge 69aff

Intervju #12: Golf Lounge
Andrea driver den nyöppnade verksamheten Golf Lounge i hus 118 på Heden.
Här möts vi av ”sommaren” och det första vi ser är en stor grön gräsmatta framför en fantastisk vy över Alperna sett från utslagsplatsen till första hålet på en golfbana i Kitzbühl, Österrike.
Dock är gräsmattan gjord av konstgräs och vyn är digital och oavsett du är nybörjare eller proffs finns det detaljer att slipa på. Informationen som golfsimulatorn genererar efter varje slag är av grym precision.
Läs om Andreas resa, varför hon hamnade just i Sverige och Hälsingland.FB bild hej företagare Torgboden ac338

Intervju #11: Torgboden
Ullis och Pelle Ohlin äger och driver en av stans äldsta butiker, Torgboden. En leksaksaffär mitt i city, som har funnits ända sedan början av 40-talet. Paret Ohlin är 5:e ägarna som driver butiken, och när de tog över fick de en pratstund med Helge Eklöf, 92 år, som drivit butiken under många år. Att de skulle köpa verksamheten och driva leksaksbutik var ingen självklarhet berättar Ullis. Mer en slump.
Läs hela intervjun om Torgboden här

 


FB bild hej företagare Hälsinge Ridupplevelser 2820b

Intervju #10: Hälsinge Ridupplevelser
Hästarna har alltid haft en given plats i Karolinas liv och som nioåring köpte hon sin första egna häst med pengar hon sparat ihop själv. Idag är hästarna inte bara en del utav hennes liv de utgör även hennes företag. - Jag har uppfyllt min dröm om friheten att leva ett liv i harmoni nära naturen med mina hästar säger Karro. Tillsammans med min familj och mina islandshästar i deras naturliga element.
Mina barn har en lika naturlig plats i min livsstil som mina hästar.
Läs hela intervjun med Karro här


Restaurang Nordic by Sweet Moments

Intervju #9: Restaurang Nordic
Jelena och Ivica Petrovic kommer från Serbien, de flyttade till Bollnäs för sex år sedan och idag driver paret Sweet Moments och restaurang Nordic på Öster i Bollnäs. Med en passion för godis och välsmakande mat, ett ställe för ”wonderful moments and memories” så började en dröm att växa, en dröm om att starta och driva något eget.
Läs hela intervjun här.


FB bild hej företagare Naturlära

Intervju #8: Naturlära i Hälsingland
Naturlära i Hälsingland AB är ett ridgymnasium beläget vid Bergåkra gård utanför Vallsta. En familjär internatskola för ungdomar med brinnande hästintresse. Företaget bildades 2011 då ägarna Karin Ånöstam och Sigrid Bergåkra bestämde sig för att satsa på skapandet av ett naturbruksgymnasium med inriktning häst. 2013 öppnade man dörrarna.
Läs hela intervjun med Karin & Sigrid här


Hej företagare Kilafors Industri

Intervju #7: Kilafors Industri
Sveriges största tillverkare av lastbilspåbyggnader finns i Kilafors.
Platschef Thomas Pettersson berättar stolt om Kilafors – företaget som fyller 60 år nästa år,
och som är Sveriges största tillverkare av släpvagnar, kärror och lastbilspåbyggnader – för transport av timmer, flis och anläggning.
Läs om deras unika koncept, och hur de byggt om produktionen till en modern stationsbaserad
montering, med ett tydligt och strukturerat arbetssätt. 
Intervju Kilafors - klicka här


Snickeri Tallkotten

 

 

Intervju #6: Snickeri Tallkotten
Anders Jonsson äger och driver företaget Snickeri Tallkotten, företaget har funnits sedan 1995. De första åren tillverkades alla förekommande snickerier, som stilmöbler, bord, grindar, trappor, dörrar, fönster, kök och badrumsinredning. Sen 2005 har fokus till stor del varit köksinredning. Läs mer om Anders och Snickeri Tallkotten här.


FB bild hej företagare ABE Trafikskola

Intervju #5: ABE Trafikskola
Maria Märges jobbade inom industrin efter gymnasiet men kände att hon ville göra något annat.
Efter att ha kikat på olika distansutbildningar då hon inte ville flytta, fastnade hon för trafiklärare utbildningen.
Läs om Marias resa, som gått från anställd till delägare och helägare.
Läs hela intervjun med Maria på ABE Trafikskola här

 


FB bild hej företagare Möbelbutiken 93693

Intervju #4: Möbelbutiken
Möbelbutiken på Ren i Bollnäs, ett företag som har sina rötter i Hallen utanför Kilafors som i tidernas begynnelse hette Björks El och startade med elinstallationer 1979.
Idag har företaget utvecklats till att jobba inom möbler, trädgårdsmöbler, vitvaror, värmepumpar och belysning. Läs om Joakim Björk och hans resa till att idag driva och utveckla företaget. 
Läs hela intervjun med Jockim och Möbelbutiken här


FB bild hej företagare Internetform f7d93

Intervju #3: Internetform
Precis när Jenny Sandfors som idag äger och driver InternetForm var klar med sin examen inom webbutveckling kom IT-Kraschen. Det begränsade möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden. Men det gav även Jenny en push att fullfölja en tanke hon haft sen liten, att starta företag. Så med affärsidén ”Webbhjälp för själfulla entreprenörer som vill växa och få tid för mer flow och chill på jobbet” och Högskolan i Kalmar som första kund, startades 2003 InternetForm. Starten skedde i Kalmar men redan året efter gick flyttlasset till Bollnäs...
Läs hela intervjun med Jenny och Internetform här.


FB bild hej företagare Springresor 886ff

Intervju #2: Springresor
När Lars och Lina träffades hade Lina aldrig varit utomlands och Lars var en soffpotatis. Att det gifta paret idag driver företaget Springresor tillsammans bevisar att följa sina drömmar och passion kan resultera i en lyckad affärsidé och koncept. 
Året var 2011, och det började med att Lars fick en utmaning av en kompis. Vi skulle springa Lidingöloppet på 15km…
Läs hela intervjun med Springresor


FB bild hej företagare Berättelsebolaget ceb98

Intervju #1: Berättelsebolaget
Först ut i vår serie ”hej företagare” är Herman Brolin, som driver företaget Berättelsebolaget. En nybliven tvåbarnsfar, som efter studier i retorik och kommunikation har arbetat inom reklambyråbranschen i både Stockholm och Oslo.
Med ett brinnande intresse för rörlig bild insåg Herman att det var just det han ville jobba med. Tanken på att starta eget har funnit där under många år, och blev verklighet 2015 då grunden till Berättelsebolaget började ta form.
Läs hela intervjun med Berättelsebolaget