Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.


Kriterier:
Åke ”Stan” Hasselgård-stipendiet skall i första hand gå till en ung jazzmusikant med Bollnäs-anknytning. Stipendiet skall ses som en uppmuntran för fortsatt musikalisk utövning.
För att erhålla stipendiet fordras hög musikalisk talang och musikhögskolestudier eller motsvarande.


2019 års stipendiat: Simon Skogh, trombonist/pianist
Trombonisten/pianisten Simon Skogh har under sin tid på Kungliga Musikhögskolan utvecklats till en mogen musiker och improvisatör med strävan efter ett lustfyllt och ärligt utryck i sitt musicerande.
Hans fantastiska spelteknik, genremässiga bredd och fina personlighet möjliggör en framtid med många intressanta uppdrag som instrumentalist, kompositör och bandledare.
 
2018 års stipendiat: Felisia Westberg, basist
Som den multibegåvade jazzmusiker Felisia är, står hon främst som basist, för ryggraden i många konstellationer inom flera olika genrer. Dessutom sjunger och komponerar hon med samma naturliga entusiasm och ser sin framtid i branschen även som producent av sin egen musik. Hennes driv och musikaliska energi imponerar och inspirerar.
 2017 års stipendiat: Calle Stenman, trumpet 
Calle är en ovanligt vaken och seriös musikant som spelar på ett mycket naturligt sätt. Han har en stor skopa musikalitet och visar intresse både för skapande, kreativitet, filosofi och hårt arbete. Denna kombination är ovanlig och kommer att vara det som gör honom till en musiker på toppnivå.

2016 års stipendiat: Anton Jonsson, slagverk 
Anton är en multibegåvad trummande musiker med bredd och spetskompetens. Med stor lyhördhet, smittande spelglädje och en härlig personlighet inspirerar han sina medmusiker och får även dem att lysa.

2015 års stipendiat: Sofie Norling, sång
Sofie Norling är redan en etablerad jazzsångerska /kompositör och textförfattare. Med sin vackra själfulla röst och intensiva scennärvaro förmedlar hon musiken på ett personligt och alldeles lysande sätt.

2014 års stipendiat: Kristoffer Siggstedt, bastrombon
Trots sin ringa ålder är Kristoffer redan en fullfjädrad bastrombonist, oavsett om han befinner sig i den klassiska eller jazzens musikaliska värld.

2013 års stipendiat: Joel Svensson, gitarr
Gitarristen Joel Svensson har en djup förståelse för jazzgitarr- traditionen och ett öppet sinne för nya influenser som kan bredda hans stil. Hans spel är skickligt och fantasifullt med ett imponerande tekniskt kunnande.

2012 års stipendiat: Emil Skogh, kontrabas
Kontrabasisten Emil Skogh är en mångfacetterad musiker. Med stor begåvning, pondus och ett personligt avtryck rör sig Emil obehindrat mellan olika musikaliska stilar, från jazzens tidiga tradition till dess nutida framtid.

2011 års stipendiat: Fredrik Bertilsson, piano & dragspel
Hans goda musikalitet ljuder genom instrumenten med en rytmisk precision, i skön harmoni med ett klangligt raffinemang på hög nivå.

2010 års stipendiat: Johan Jutterström, saxofon
Med konstnärlig passion följer han med övertygelse sin inre röst och skapar genuin musik i nuet.

2009 års stipendiatGunnar Åkerhielm, piano
En mångsidig och kreativ pianist som ständigt utforskar nya vägar att uttrycka sig, framför allt inom jazzens områden.

2008 års stipendiatJohan Käck, slagverk
Genom talang och målinriktat arbete har Johan Käck redan nått en hög nivå inom jazzens områden.

2007 års stipendiat: Christine Carlsson, trombon
Christine Carlsson har en positiv attityd och ett engagemang för olika genrer med en tyngdpunkt på jazz. Hennes musikaliska nivå och ambition har redan satt sitt spår på den svenska jazzkartan.

2006 års stipendiat: Johannes Nordgaard, bas
En målmedveten satsning på studier och spel både nationellt och internationellt har resulterat i ett framgångsrikt spel på bas. En ambitiös musiker med stort intresse för olika genrer där tyngdpunkten ligger på jazz.

2005 års stipendiatLena Swanberg, sång
En musikalisk talang som med sin naturliga sångröst och musikaliska bredd har en given plats inom jazzens område.

2004 års stipendiat: Svante Söderqvist, kontrabas
Genom sitt musikaliska uttryckssätt har Svante Söderqvist visat en imponerande förmåga och öppenhet för olika genrer med tyngdpunkt på jazz.

2003 års stipendiat: Per Ola Landin, bas
Han är ambitiös och noggrann och har med seriös attityd utvecklats till en mångsidig musiker på god väg att etablera sig inom jazzens område.

2002 års stipendiat: Mattias Grönroos, bas
Han har nått stora framgångar genom flitigt musicerande och internationella utblickar samt visat stor flexibilitet och öppenhet för olika genrer med tyngdpunkt på jazz.

2001 års stipendiat: Linus Lindblom, saxofon
Han har med stor målmedvetenhet och ambition nått fina framgångar på sitt instrument. Som saxofonist har han nått långt inom jazzens område i Sverige.

2000 års stipendiatJon Persson, slagverk
Hans ambition och målinriktning hare varit spikrak inom jazzens område. Som slagverkare/trummis har han nått professionella nivåer.Stipendiekommittéen består av representanter från Bollnäs kommun Kulturenheten, Bollnäs Jazz Club, Bollnäs Kulturskola och Bollnäs folkhögskola.