Teater i Bollnäs kommun

Redan på 1870- talet besökte resande teatersällskap Bollnäs. Och som första teaterförening i landet 1933 startades Bollnäs Riksteaterförening. I dag arrangerar föreningen regelbundet Riksteaterns föreställningar men även produktioner av fria teatergrupper. Bollnäs var under lång tid en av landets mest amatörteatertäta kommuner. Fortfarande är teaterverksamhet ett viktigt fritidsintresse för många människor här. Peter Stormare och Jonas Hellman, är kända namn inom teatervärlden som har sina rötter i bollnäsmyllan. Genom delvis olika inriktning på verksamhet och repertoarval hos amatörteaterföreningarna finns en mångfald för den teaterintresserade.

Spännande är att teatergrupperna ofta arbetar fram sitt material själva. Bollnäs Teaterverkstad startade 1974 och arbetar med barn- och ungdomar som basverksamhet men gör också produktioner som exempelvis skildrar hälsingehistoria kring förra sekelskiftet. Finnskogsteatern skildrar ofta finnskogens invånare som levt och lever här och Kilafors Teaterförening har sedan 1993 begåvat kommunen med bl.a. egna revyer där levande musik har en viktig plats.


Bollnäs Riksteaterförening
Arrangerar professionella teaterföreställningar
Hemsida Bollnäs Riksteaterförening


Bollnäs Teaterverkstad
Teaterverksamhet
Hemsida Bollnäs Teaterverkstad


Finnskogsteatern
Teaterverksamhet
Hemsida Finnskogsteatern


Kilafors Amatörteaterförening
Teaterverksamhet
Hemsida Kilafors Amatörteaterförening


Folkteatern Gävleborg
Folkteatern i Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern turnerar från Ramsjö i norr till Gysinge i söder och från Söderhamn i öster till Voxna i väster.
Hemsida Folkteatern i Gävleborg

Med reservation för eventuella ändringar!


Bollnäs Turism