Lokala hantverkare

I Bollnäs finns flera skickliga hantverkare som skapar konst och hantverk av mycket högkvalitet. Här är tips på några som har öppna verkstäder att besöka.

VÄxbo_lin_FB.jpg

Växbo Lin

Växbo Lin är ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. I linneväveriet säljs produkter av högsta kvalitet: 100% lin och i alla regnbågens färger. Titta in i fabriken om du vill veta mer om produktionen.I fabriksbutiken kan du även få en guidad tur för att se hur processen från råmaterial till färdig produkt går till.

I fabriksbutiken finns vackra linnetextilier i många härliga färger och till förmånliga priser. Här vävs traditionella mönster samman med tidlös design. Fynd kan göras bland både 1:a och 2:a sortering av handdukar, dukar, löpare och servetter med mera. Av Växbo Lins tyger tillverkas även skor, väskor och kläder som endast finns till försäljning i fabriksbutiken. Det finns även försäljning av ljusstakar, linoljesåpa, tvålar och linnevatten som passar bra ihop med produkterna.

Öppettider: Måndag-fredag 10.00-17.00 Lördag 10.00-14.00 Söndag stängt. Under sommaren förlängs öppettiderna till kl 18 varje dag.

Växbo 3041
821 95 Bollnäs
Telefon: 0278-666 200
E-post: info@vaxbolin.com
Webbplats

 

Anna_Keramik_FB.jpg

Anna Keramik
Anna skapar gedigen handgjord konst/brukskeramik i lergods och porslin. Varje alster bjuder på sin egen unika berättelse. Vid Växbo kvarn finns Annas butik där all keramik finns utställd till försäljning under sommaren. På området kring den gamla kvarnen där du med enkelhet kan tillbringa en hel dag med familj och vänner.

Riksväg 200, Lottefors
Sommartid säljs hennes keramik vid Växbo kvarn i Växbo.
Webbplats: anna.keramik.se
Telefon: 070-663 45 16

 

Filtmakeriet_FB.jpg

Filtmakeriet & Per Alnaeus konstsmide
Handel & Shopping | Ullspinneri, fabriksbutik och smedja. 
På Filtmakeriet finns en härlig kombination av ullspinneri och konstsmide. Här kan ni besöka fabriksbutiken och ta del av ullprodukter av svensk fårull i hög klass och spännande konstsmide i smedjan av smeden Per Alnéus. På spinneriet arrangeras även kurser och utbildningar. 

För mer information om öppettider, evenemang och kurser besök www.filtmakeriet.se

Adress: Hallen 2813, 823 91 Kilafors
Telefonnummer: 073-036 35 08
E-post: info@filtmakeriet.se

 Missa_mala_FB.jpg

Miss Mala Keramik
Keramiker som förvandlar grå lera och vit glasyr till vackra vardagsalster som fat, skålar, muggar, krukor och ljusstakar.

Miss Mala Keramik skapar mestadels i stengods för tåligt resultat som tåls att slitas och njutas av till vardags med lite extra krusidull. Tål maskindisk och ugn.
Malin Arefjärd är skaparen bakom Hälsingekrukan som hon beskriver så här:
"Har förälskat mig i Hälsingland och inspirerats av vackert dekorimåleri som smyckar en del av gårdarna. Mitt lilla bidrag till att föra lanskapets vackra traditioner och arv vidare i ny form. Jag kallar den Hälsingekrukan."

Telefonnummer: 070-468 01 34
Webbsida: www.missmala.net
Facebooksida: Miss Mala Keramik
Adress: Butik och verkstad i Röste 2026

 

 Brokig_FB.jpg

Brokig Silversmycken
Tove Larsson tillverkar silversmycken under namnet Brokig.

Brokigs ateljé ligger i Segersta, där hon tillverkar och designar smycken i ren silver. Hon arbetar med en speciell teknik som resulterar i smycken i helt rent olegerat silver, sk. finsilver som håller 999/1000 silverhalt. Ateljén är öppen för besök året om, efter överenskommelse. 

Adress: Svedjavägen 48, 823 93 Segersta
Telefonnummer: 070-631 35 75
E-post: tove@brokig.se
Facebooksida

 

Återbrukshyttan
En annorlunda glashytta med fokus på återbruk.

Hos Återbrukshyttan blir bland annat vinflaskor och barnmatsburkar dricksglas, skålar och vaser. Här kan du uppleva hjärtat av glastillverkning, själva hyttan, där ugnarna står och det varma arbetet sker. I direkt anslutning finns även showroom och butik. 

Återbrukshyttan tillverkar både ett fast sortiment och unika produkter efter beställning. Under sommarmånaderna har vi fasta tider för tillverkning och du är välkommen in att se hur omformningen går till. Se hemsidan för datum och tider.

NorraKilaforsvägen 79
821 30 Bollnäs
Telefon: 070-226 21 02
Webbplats