En dag i Växbo

I den lilla byn Växbo kan du med lätthet tillbringa en fin sommardag med hela familjen!

Foto: Växbo kvarn, Ma Lou Skoglund

Knappt 20 minuter utanför Bollnäs ligger den idylliska byn Växbo, där ni bland annat kan besöka ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier och promenera runt i historisk kvarnmiljö som minner om linets historia i trakterna. På området finns även ett antal små butiker med lokalproducerade produkter, en högkvalitativ restaurang och två härliga caféer för alla fikasugna.

Trolldalen
Här hittar ni en av de bäst bevarade miljöerna från linberedningens glansdagar, med små linberedningsverk och kvarnhjul. Promenera runt i grönskan och njut av såväl naturen som kulturen.

Växbo Lin
I linneväveriet säljs produkter av högsta kvalitet: 100% lin och i alla regnbågens färger. I fabriksbutiken kan du även få en guidad tur för att se hur processen från råmaterial till färdig produkt går till.

Växbo Kvarn
På det gamla kvarnområdet sjuder det av liv sommartid. Botanisera i de små butikerna med lokalt hantverk, titta in i de historiska byggnaderna, och se när smeden arbetar fram fantastiska smidesverk. För barnen finns djur att titta på, och en rolig vattenlek som svalkar under varma sommardagar.

Växbo Krog
Få restauranger kan stoltsera såsom gourmetkrogen Växbo Krog - med utmärkelsen "God Klass" i White Guide är den ett måste för finsmakare. Njut av lokala råvaror och med utsikt över det idylliska kvarnområdet.

Växbo Bageri
Uppe på en liten höjd ligger bageriet och sprider väldoft över dalen, efter en tur i Trolldalen passar det perfekt med ett stopp för en kopp kaffe och något gott nybakat för att varva ner.