/* */ ?>

Vandra Hälsingeleden i höst

Utmärkt vandringsled för både korta och långa turer.

Hälsingeleden

Hälsingeleden är en vandringsled som sträcker sig från Mosjön i söder till Los i norr. Leden är totalt cirka 16 mil med flera olika anslutningsleder. Hälsingeleden passar både dig som vill göra längre vandringsturer, men även för dig som bara vill ut på en kortare dagstur. Huvudsträckan från Mosjön till Harsa är markerad med orange färg på utvalda träd och andra föremål i naturen.

Hälsingeleden är främst en led för vandring men det finns vissa delar som även passar för cykling på sommaren och skidåkning på vintern.

DSC00305 niclas bärj ny FB

Niclas Bärj är ledansvarig i Bollnäs kommun, Här delar han med sig av sina bästa tips om Hälsingeleden och vad man ska tänka på inför sin vandring.

För vem passar Hälsingeleden?
Hälsingeleden passar alla, här finns möjlighet att välja bland flera olika distanser beroende på hur långt man vill gå. Och bäst av allt, man kan ta det i sin egen takt.

Om man vill gå en kortare stäcka över dagen, vilken rekommenderar du?
Det finns många fina sträckor att välja mellan. En favorit är att gå mellan Skajet (Övre Herten) och ner mot Bergsänget. Sträckan är 6,5 km. Då passerar du Tjuvbergets naturreservat där det finns ett utsiktstorn och grottor att upptäcka.

Vilken är din favoritsträcka?
Jag gillar den stora vilda naturen som man får uppleva mellan Byvallen och Prästvallen. Den sträckan är ca 8 km. Där får du njuta av både vild skog och härliga vyer.

Vad kan man få uppleva längs vägen?
Magisk natur! När jag pausar och sätter mig ner med en kopp kaffe brukar skogen börja röra sig. Då kan man få se och höra skogens alla fåglar – det är rofyllt och spännande.

Vad bör man alltid ha med sig när man går på tur?
Kolla väderprognosen före och välj kläder efter väder! Det är alltid bra att ha en tunn regntät jacka och självklart bekväma skor. Det behöver inte alltd vara kängor, jag brukar gå i lätta sportskor. Och glöm inte
kaffe och macka!

Niclas Bärj
Ledansvarig, Bollnäs kommun

 

Karta över Hälsingeleden
Karta för sträckan Mosjön-Bolleberget-Harsa, inklusive anslutningsleder, finns att köpa bl.a. på Bollnäs turistinformation, sporthallarna i kommunen och Helins bokhandel.
Här kan du läsa mer om Hälsingeledens olika etapper.

Fler motionsspår och leder hittar du här.