Bollnäs kommuns pristagare och stipendiater 2022

Rosa liljor

Nu är det klart vilka som tilldelas årets priser och stipendier i Bollnäs kommun. Kulturnämndens presidium i samråd med kulturenheten och fritidsenheten har beslutat utse pristagare och stipendiat.

Prisutdelning av årets priser och stipendier sker 6 juni på Långnäs klockan 13.30 (Hasselgårdsstipendiet delas ut i samband med Hasselgårdstributen i höst).

Elitidrottspris

Delas ut till en person eller ett lag som under verksamhetsåret gjort uppmärksammade och förtjänstfulla insatser inom elitidrotten.

Pris: 22 000 kr.

2022 års Elitidrottspris tilldelas puckelpistskidåkaren Walter Wallberg, puckelpist.

Motivering

Med energi, skicklighet och målmedvetenhet slogs världen med häpnad och Sverige fick sitt första OS-guld och Bollnäs fick en skärv av glansen.

Bakgrund

Walter Wallberg är född i Bollnäs och bodde sina första år i kommunen. Det var också i Bollnäs som han upptäckte farten i slalombacken på Bolleberget. Men intresset för puckelpist kom dock sedan familjen flyttat till Åre. Walter Wallbergs utveckling har sedan gått i rasande fart med segrar och pallplatser i Norden och Europa och nu är han också olympisk guldmedaljör.

Föreningsledarpris

Delas ut till en föreningsledare som gjort förtjänstfulla, ideella insatser inom barn/ungdomsverksamhet eller annan föreningsverksamhet. Pris: 15 000 kr.

2022 års Föreningsledarpris tilldelas Sören Norell, Tranan badmintonklubb, BMK Tranan.

Motivering

Med lyhördhet, värme, inspiration och entusiasm främjas rörelse hos barn och ungdomar av en ideell kraft med passion för badminton.

Bakgrund

Sören Norell har sedan i mitten av 90-talet engagerat sig i Tranan badmintonklubb och har varit en aktiv och engagerad föreningsledare för barn och ungdomar. Han har genomgått ett flertal ledarutbildningar och är en välutbildad ledare och tränare. Han studerar för närvarande en topptränarutbildning inom Svenska Badmintonförbundet, där han även har uppdrag som utbildare. Sören Norell har spelat badminton sedan barnsben och har under många år tävlat i badminton, bland annat i klubbar som Spårvägen och Täby. Under sin aktiva tid som spelare har han även vunnit några SM-medaljer.

Kulturpris

Delas ut till person/-er för förtjänstfulla insatser inom kulturområdet. Pris totalt: 16 000 kr.

2022 års Kulturpris tilldelas Inga Lena Åkesson, slöjd och Ulf Ivar Nilsson, tecknare, författare, journalist.

Motivering Inga Lena Åkesson

För sitt mångåriga, positiva och idoga engagemang för slöjden. Alla kan slöjda – stora och små - och slöjden lever.

Bakgrund

Inga-Lena Åkesson är sedan många år aktiv i Bollnäs-Voxnadalens Hemslöjdsförenings styrelse. Hon är väl bevandrad och kunnig i så väl den mjuka som hårda slöjden. Hon är en av dem som aktivt verkat för att barn och ungdomar ska få prova på slöjd i olika former, i olika tekniker och material. För Inga-Lenas del var det ullen som först var hennes område. Hon tog tillvara de egna fårens ull till färdig produkt. Det samma gäller linet. Hon har sått och berett linet fram till tråd och färdig väv. Idag gör hon också näverburkar och hon har gått i lära hos Nils Blixt. Täljandet har blivit ett allt större intresse på senare tid och Inga-Lena Åkesson ansvarar för hemslöjdsföreningens täljsöndagar.

Motivering Ulf Ivar Nilsson

I över ett halvt sekel har den vassa pennan i tusch pekat på viktiga samhällsfrågor kring människors olika villkor. Tack och lov har tuschet i pennan ännu inte torkat.

Bakgrund

Ulf Ivar Nilsson föddes i Bollnäs och levde under sina första åtta år på Heden. Numera bor Ulf Ivar Nilsson i Gävle, men han har aldrig släppt kontakten med sin hembygd. Han har tillbringat minst 50 somrar vid Voxsjön och hejar alltid på Bollnäsgiffarna i bandy. Ulf Ivar är tecknare, journalist och författare. Det är som satirtecknare som han gjort sig känd. I 56 år har han tecknat i olika dagstidningar däribland tidningen Ljusnan. Extra vass är Ulf Ivar Nilsson när det handlar om rasism och hans utställning ”Vi och dom” har visats på 50 bibliotek runt om i landet.

En del av Ulf Ivar Nilssons teckningar ingår också i Bollnäs kommuns konstsamling. Ulf Ivar Nilsson har tidigare tilldelats Gävleborgs läns landstings kulturpris och Gävle kommuns kulturpris.

Kulturstipendium

Delas ut till en till person för utbildning och utveckling inom kulturområdet. Pris: 22 000 kr.

2022 års Kulturstipendium tilldelas Erik Skytthammar, konst.

Motivering

För sin målmedvetenhet att genom måleriet inbjuda till viktiga samtalsämnen och nå ut till människor, där känslan av konsten är viktigare, än färger och proportioner.

Bakgrund

Erik Skytthammar har alltid skapat allt ifrån teckningar, soffbord, träningsutrustning, halloweendräkter - och muskler.

Måleriet började han med så sent som för 1,5 år sedan. Han har i sitt måleri ofta fokus på psykisk ohälsa som han själv har erfarenhet av.

Erik Skytthammars måleri berör många och det är nu detta han vill ägna sig åt. I sommar väntar utställningar i Stockholm och Arbrå.

Med stipendiet vill Erik Skytthammar djupdyka i konstvärlden och framför allt besöka Christophe Hohlers studio eller någon av hans utställningar och också Munchmuseet i Oslo. Stipendiet ger Erik Skytthammar möjligheten att växa som konstnär.

Årets förening

Priset utdelas till förening i Bollnäs kommun som genom sin verksamhet tillfört samhället och invånarna nyttigheter och föredömen, socialt, kulturellt och/eller idrottsligt. Pris: 15 000 kr.

2022 års pris till Årets förening tilldelas Bollnäs Motorklubb.

Motivering

Med väldig fart har över etthundra år passerat. Med utveckling och vitalitet och mängder av motorsportgrenar är det fortsatt framåt i flera år till.

Bakgrund

Bollnäs MK (motorklubb), tidigare Hälsinglands MK, bildades för över 100 år sedan, närmare bestämt 1921, och är en av Sveriges äldsta motorklubbar. I december 2021 utgavs en jubileumsbok om föreningens 100-åriga historia. Bollnäs MK har fått förtroendet att arrangera klassiska Novemberkåsan 2022. Det är en respekterad klubb som fostrat många stjärnor. Klubben stora legend är Bengt Åberg som tog klubben till världstoppen med två individuella VM-guld i motocross 1969 och 1970. Han blev även svensk mästare i isracing 1995. Idag ryms många motorsporter i klubben och på hemmaarenan i Eriksnäsbo; motocross, enduro, isracing, snöskoter, rallycross, crosscart och folkrace. Klubben har fått förtroendet att arrangera klassiska Novemberkåsan 2022. Det finns flera framgångsrika förare i klubben – bilförarna Mats och Mattias Ohlsson, Göran ”Zamora” Lind och Tony Croon, skoterstjärnorna Thomas Åberg och Per Nordholm, endurotalangen Martin Larsson och isracingföraren Tommy Björklin.

Hasselgårdsstipendium

Åke ”Stan” Hasselgård-stipendium ska i första hand gå till en ung jazzmusikant. Stipendiet ska ses som en uppmuntran till fortsatt musikalisk utövning. För att erhålla stipendiet fordras hög musikalisk talang och musikhögskolestudier eller motsvarande. Att utdela 22 000 kr.

Till detta pris utser Bollnäs kommun en särskild kommitté bestående av representanter från Musik Gävleborg, Bollnäs Jazzclub, Bollnäs kulturskola, Bollnäs folkhögskola samt en kommunal tjänsteman från kulturområdet. Kommittén utser pristagare och motivering för denna/e till kulturnämnden som konfirmerar kommitténs beslut. Kommittén ansvarar också för övriga arrangemang och händelser till Åke Hasselgårds minne.

2022 års Hasselgårdsstipendium tilldelas, Martin Jäderberg, saxofon.

Motivering

Martin Jäderberg har med sin starka musikaliska röst en tydlig koppling till traditionen, men också ett eget förhållningssätt till improvisation vilket gör honom till en av den yngre generationens kommande tonkonstnärer som kommer sätta sin prägel på jazzmusiken av vår tid.

Bakgrund

Martin Jäderberg plockade upp saxofonen för första gången på Kulturskolans öppet hus på gamla Grand i Gävle vid 11 års ålder. Efter att ha haft Patrik Engelbert som pedagog som tidigt visade improvisation väcktes ett intresse för saxofon och musik som bara skulle fortsätta att växa. Martin studerade för Bertil Fält vid Vasaskolans Estet Musik i Gävle och var under gymnasietiden med i regionens ungdomsstorband GUBB (Gävleborgs Ungdoms Big Band). Där genomfördes projekt med Lekverk, Ale Möller tillsammans med Mats Öberg och Per ”Texas” Johansson med årliga uppträdanden på Bangen Jazz & Bluesfestival i Sandviken. Åren i GUBB har haft stor betydelse för Martins musikaliska utveckling.

Efter gymnasiestudierna fortsatte Martin att vidareutbilda sig inom jazz och saxofon vid Lunnevads Folkhögskola där han hade lärare i instrument och ensemble som Leif Segerberg och Magnus Svedberg. Martin fortsatte till Fridhems Folkhögskola där han studerade saxofon för Cennet Jönsson och hade ensemble med Kathrine Windfeld, Fanny Gunnarsson, Magnus Hjorth, Loic Dequit etcetera.

Därefter fortsatte Martin till Göteborg och Högskolan för Scen och Musik där han våren 2022 tar sin kandidat i Improvisation. Vid Högskolan för Scen och Musik har Martin haft lärare som Anders Hagberg i saxofon, Anders Jormin i improvisation, Thomas Markusson i ensemble och Merje Kägu i teori och komposition. Under sina högskoleår har Martin fördjupat sina kunskaper inom saxofon, improvisation och instrumentkännedom. Under studietiden har stor vikt lagts vid ett starkt personligt uttryck och en vilja att utforska det okända och det lekfulla i musiken. Hösten 2022 kommer debut-albumet tillsammans med den egna trion Mappe 3 (Martin Jäderberg sax, Maria Dahlin trummor och Nils Kristensson bas).

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 maj 2022 kl. 13.36