Äntligen höstlov! Massor av roliga aktiviteter för barn och unga.

www.bollnas.se/lov
Vill du bli en fritidskompis? Skicka in din intresseanmälan idag!
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Smittspridningen har minskat i länet den senaste månaden men tyvärr avstannat de sista två veckorna och börjat ökat i både länet och i Bollnäs kommun. Det är djupt oroande, inte minst när vi är så nära en möjlig succesiv öppning av samhället. Av alla som testar sig är det mer än 10% som får positivt svar, jämfört med föregående vecka där siffran var under 10%. Det är därför viktigt att vi fortsätter hålla oss till rekommendationerna!

Covidstatistik maj

Positiva provsvar de senaste 7 dagarna i Bollnäs kommun (2021-05-14 regiongavleborg.se)

I veckan släpptes ytterligare en grupp på för vaccination. Nu kan alla över 50 år boka tid för vaccination. Förhoppningen är att vi inom kort kommer kunna se effekt av vaccineringen även på smittspridningen. Det är dock fortsatt viktigt att alla som vaccinerar sig också följer rekommendationerna. Du kan fortfarande bli smittad och smitta andra.

Inga lättnader i rekommendationerna
Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade i veckan att de bedömer smittspridningen som fortsatt hög och att det inte är möjligt att öppna upp för nya lättnader till den 17 maj. Regeringen meddelar att justeringar i regleringarna kommer istället träda i kraft den 1 juni. De nya regleringarna innebär bland annat lättnader inom restaurangbranschen och inom idrott- och kulturverksamheter.

Smittskyddsläkaren i Gävleborgs län bedömer att smittläget fortfarande är för högt i länet för att införa lättnader. Om två veckor kommer en ny bedömning att göras.

Läs mer: Inga lättnader i rekommendationer

Tillsammans kan vi minska smittspridningen
Det du och jag gör, påverkar smittspridningen. Vi är alla less, vi vill alla återgå till det normala. Genom att hålla ut lite till, hålla avstånd, inte träffa nya personer kommer smittspridningen att minska och samhället kan öppna upp bit för bit. Håll ut lite till!

Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbundEn uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Det känns lite kluvet att begära att vi alla strikt fortsätter följa rekommendationerna när vi sannolikt står inför en succesiv öppning av samhället men tyvärr har den nedåtgående smittspridningskurvan stannat upp både i länet och i Bollnäs kommun. Jag är övertygad om att vi kan ändra på det men det förutsätter att vi fortsätter att anstränga oss, några veckor till. Vaccinationstakten är hög och hjälper till, drygt 15000 doser ges i länet varje vecka och kommer att öka ytterligare. Ungefär hälften av befolkningen över 18 år har fått sin första dos. Men tänk på det är grupper som fortfarande är ovaccinerade. Även om du fått vaccin kan du smittas och kan då smitta andra, rekommendationerna gäller därför även dig. Drygt 30 personer är för närvarande inlagda på sjukhus varav 11 på IVA, lite färre än förra veckan. Nu är det inte våra äldre som ligger på sjukhus, det är personer i yrkesaktiv ålder, och många blir tyvärr väldigt sjuka. Det här är en mycket allvarlig sjukdom, tänk på det, alltid!

Håll i och håll ut, det ljusnar mer och mer, ju bättre vi sköter oss desto fortare går det:

  • Betrakta alla du möter som smittade och håll avstånd – alltid, Covid sprids främst som droppsmitta i närkontakt!
  • Arbeta hemma om du kan
  • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt
  • Handla ensam, det slarvas fortfarande jättemycket med det!
  • Träffa bara de vi vanligtvis umgås med.
  • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god
  • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
  • Tvätta händerna ofta och noga.

  Det gör skillnad!